UNGURII VOR PROPRIUL PREȘEDINTE ÎN ROMÂNIA / Cum comentați pretențiile maghiarilor?

373
11
UNGURII VOR PROPRIUL PREȘEDINTE ÎN ROMÂNIA / Cum comentați pretențiile maghiarilor? - udmr-1411108492.jpg
Sunteți de acord cu formarea unui stat autonom format din județele Harghita, Covasna și Mureș? Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, ieri, la Cluj Napoca, proiectul Uniunii privind autonomia Ținutului Secuiesc. Proiectul de autonomie prevede "o regiune autonomă" formată din județele Harghita, Covasna și Mureș, capitala urmând să fie, în viziunea UDMR, la Târgu-Mureș. Elevii români din regiune ar studia ca materie obligatorie limba maghiară.

"Proiectul se referă la autonomia regională în cadrul statului român, unitar, indivizibil. Propunem o regiune funcțională formată din trei județe - Harghita, Covasna și Mureș. Idiferent de religie sau de etnie, cetățenii vor fi egali, nu vor exista discriminări", a susținut Kelemen Hunor.

Despre buget

În ceea ce privește felul în care ar trebui gestionat bugetul regiunii autonome propuse de UDMR, Kelemen a explicat: "Noi am propus să rămână un procent mult mai mare la nivel regional decât e acum. E o propunere valabilă și pentru alte regiuni, dacă vom trece la o altă structură administrativă, și mă refer la regiunile administrative. Consider că e bine, dacă ai atribuții, să ai și bani. Nu e bine să mergi pentru fiecare bănuț la București. Propunerea noastră e să rămână la nivel local 50% din taxele colectate și, în câteva locuri, un procent mai mic. Nu e o chestiune exagerată. Am încercat să fie în concordanță cu legislația fiscală. Acum, legislația lasă doar câteva procente la nivel local".Mureșul, capitala regiunii


"Capitala regiunii, nu știu dacă va rămâne așa, e posibil să existe modificări, dar noi am propus să fie mai multe orașe care dețin anumite insituții. Mureșl va fi capitala regiunii, dar insituțiile ce țin de fiscalitate vor fi la Miercurea Ciuc, la Odorhei va fi Consiliul Regional, iar la Sfântul Gheorghe vor fi ale instituții. Prefectura, un alt element important, care reprezintă statul în fiecare localitate, va rămâne în fiecare județ. Prefectura județului Harghita va exercita atribuțiile la nivel regional", a susținut Kelemen.

"Fiecare comunitate să poată învăța în limba maghiară"

"Noi propunem ca fiecare comunitate să poată învăța în limba maternă. Se va învăța limba română, așa cum se învață acum în școlile cu predare în limba maghiară. Dar propunem și ca limba maghiară să se predea ca disciplină în școlile românești. Așa cum e și în Tirol de Sud. Bilingvismul este o oportunitate, cred că un om, dacă cunoaște mai multe limbi, e mai valoros".  

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
gheorghe
19 septembrie 2014
o alta intrebare si mai buna?

ce tin unguroaicele 9 luni in ele?

istudor
19 septembrie 2014
ungurii vor pe ma-sa

am fi noi romanii mult prea prosti si lasi sa le dam juegurilor astea transilvania. ar trebuie redusi la tacare odata pt totdeauna. dar de vina sint politicienii romani care le-au facut tot timpul concesii si i-au bagat la guvernare. in momentul de fata - prezenta ungurilor in guvern este un act de tradare din partea lui ponta si psd. disperati sa nu scape ciolanul, ponta si gasca sint in stare sa le dea si ardealul, si autonomie ungurilor doar sa ii pastreze la putere

afara cu bozgorii din tara
19 septembrie 2014
afara cu leprele astea

Raspuns corect: un rahat

gheorghe
19 septembrie 2014
ighen

... rahat cu ochi :)))

Răspuns la: afara cu leprele astea
Adăugat de : afara cu bozgorii din tara, 19 septembrie 2014
Raspuns corect: un rahat
Istvan
19 septembrie 2014
un sfat

Poate o sa va suparati, dar priviti satele maghiare (nu mai spun de orase) si satele moldovenesti. Arata mult mai frumos, maghiarii sint mult mai civilizati, mai muncitori, mai gospodari. Si pina la urma nu pleca nimeni cu pamintul in Ungaria. Deci, ginditi, nu fiti inversunati!

istudor
19 septembrie 2014
domnule istvan

cred ca sunteti total pe langa subiect. dupa logica dvs iredentista, ar trebui ca toate tarile sarace sa isi cedeze teritorii spre state mai dezvoltate sau civilizate dupa cum spuneti dvs. domnule draga, traiti in romania. nu va convine, puteti pleca oricand. transilvania, inclusiv harghita si covasna, este pamant romanesc si asa va ramana. Amin!

Gelu
19 septembrie 2014
Eu cred ca ungurii doresc un șur in coor

Si noi vrem propriul presedinte in Ungaria. Mai clar spus, este necesara revenire completa a Cimpiei Panoniei la patria mamă, Romania ( si, evident, un singur presedinte).

Un roman
19 septembrie 2014
...

UDMR- sarpele tinut la sanul guvernului roman isi arata coltii!

antonescu
19 septembrie 2014
mue la bozgori

Niste rahati de oameni. In loc de autonomie sa le dau automuie

SEVER
20 septembrie 2014
PT. TOTI BOZGORII

LOFOS PT FIECARE BOZGOR SI BOZGOROAICA. VOI BOZGORII NICI IN EUROPA NU AVETI CE CAUTA. INAPOI IN MONGOLIA DE UNDE ATI VENIT. SUNTETI SINGURA MINORITATE DIN EUROPA CARE NU ESTE CAPABILA SA INVETE INTR-O VIATA LIMBA TARII IN CARE TRAITI.

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.91 secunde