USR, proiect pentru a elimina indemnizațiile „celor nouă moguli” de la BNR și ASF

410
USR, proiect pentru a elimina indemnizațiile „celor nouă moguli” de la BNR și ASF - nasui-1698069527.jpg

Articole de la același autor

USR a anunțat că trei parlamentari ai formațiunii – Irineu Darău, Andrei Miftode și Claudiu Năsui – au depus o inițiativă legislativă pentru a elimina indemnizațiile membrilor executivi din consiliile de administrație ale Autorității pentru Supraveghere Financiară și Băncii Naționale a României.


Potrivit USR, prin eliminarea indemnizațiilor respective, s-ar face o economie anuală de peste 2,232 milioane lei, „echivalentul meselor calde pe care 500 de elevi le-ar putea avea într-un an”.
„Doar Mugur Isărescu, Nicu Marcu și alți șapte speciali costă, într-un an, cât mesele calde pentru 500 de elevi. Membrii executivi sunt plătiți de două ori pentru aceeași muncă: salariu pentru a face propuneri în CA-urile ASF și BNR, respectiv indemnizații ca să își analizeze și voteze propriile propuneri”, susțin cei din USR, luni, într-un comunicat de presă.


USR sugerează că ar putea exista inclusiv un „conflict de interese”.


„Lăsând la o parte posibilul conflict de interese semnalat în politicile OECD, este o situație ridicolă în care membrii executivi primesc salariu pentru a face propuneri în CA cu privire la activitatea instituției și primesc și indemnizație ca să analizeze și să voteze propunerile pe care tot ei le avansează. Astfel, se încalcă principiile de guvernanță instituțională și este subminată încrederea publicului în modul în care sunt administrate fondurile publice”, se mai arată în același comunicat.


USR susține că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are un salariu lunar net de 52.447 lei, iar indemnizația pentru calitatea de membru în consiliul de administrație al aceleiași instituții este de 22.706 lei. Președintele ASF, Nicu Marcu, câștigă un salariu net de 43.178 de lei pe lună, respectiv o indemnizație pentru CA de 19.665 lei.
„Cu toate problemele majore de inechitate pe care le avem în societate, remunerațiile duble și bonusurile de «deranj» ce se păstrează neatinse sub protecția Guvernului Ciolacu riscă să fie bomboana de pe colivă. E timpul să spunem stop, iar Guvernul să facă economii de unde e de bun-simț să le facă, nu taxând în plus oamenii”, a adăugat deputatul USR, Andrei Miftode.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5329 secunde