Primarul localității Saraiu, Vasile Băjan:

"Voi mai candida la Primărie dacă vor fi vremuri mai bune"

955
1
Aflat la al treilea mandat al său, primarul localității Saraiu, Vasile Băjan, a acumulat o serie de reali-zări și a efectuat o serie de proiecte de importanță pentru comunitate, corelând resursele bugetului local cu necesitățile oamenilor care
și-au pus încrederea în potențialul său administrativ. Băjan se declară adeptul lucrărilor făcute "cu cap" și este rezervat în privința unei noi candidaturi, declarând că va rămâne la Primărie după 2012 dacă va simți că situația financiară generală din România se va redresa.
"Dacă situația financiară va continua așa cum este la ora actuală, nu voi mai candida, dar dacă voi simți că vor veni vremuri mai bune, îmi voi depune candidatura și în 2012", afirmă Vasile Băjan.

Miliarde investite în asfaltare și alimentare cu apă
Încă de la începutul activității sale ca primar, Vasile Băjan a reușit să atragă fonduri importante pentru reabilitarea infrastructurii comunei. Prin implementarea programului SAPARD, 26 de miliarde de lei vechi au venit în comună, bani nerambursabili, ce au fost folosiți pentru asfaltarea a 12,6 kilometri de drumuri. De altfel, Băjan afirmă că acesta a fost primul program SAPARD din zonă, iar fondurile au fost împărțite în mod egal, fiind asfaltați 6,4 kilometri în comuna Saraiu și 6,2 kilometri în satul Dulgheru.
Proiectele au continuat cu realizarea sistemului de apă potabilă. Valoarea de investiție a acestei lucrări a fost de opt miliarde de lei vechi, iar sistemul implică inclusiv ceasuri de contorizare pentru fiecare locuință.
După proiectele de infrastructură, atenția administrației locale a căzut asupra reabilitării unităților de învățământ. Astfel, au fost modernizate grădinițele din Saraiu și Dulgheru, fiecăreia atribuindu-se aproximativ un miliard de lei vechi pentru lucrări de refacere. De aceleași lucrări a beneficiat și școala cu clasele I-IV din Dul-gheru, unde au fost investite aproximativ cinci miliarde lei vechi.
Nu au fost uitate nici căminele culturale din Saraiu și Dulgheru. Unul dintre ele a fost reabilitat în timpul primului mandat cu sprijinul CJC și va beneficia și anul acesta de o serie de lucrări, iar la cel de-al doilea s-a lucrat în al doilea mandat și va fi, de asemenea, inclus pe lista investițiilor din 2011.

Despre colaborarea cu Consiliul Județean
Primarul din partea PSD, Vasile Băjan spune că are o colaborare bună cu cei aflați în conducerea CJC. Totuși, Băjan afirmă că această situație nu se datorează culorii politice, deoarece avea același tip de înțelegere și cu fostul președinte CJC din partea PD, Stelian Duțu.
"Eu am colaborare bună cu Consiliul Județean încă de pe vremea domnului Duțu. Înțeleg activitatea lor pentru că știu cum este la mine în comună. Din câți oameni sunt, nu le poți rezolva problemele tuturor, așa și ei, din câți primari sunt, dacă ar sta să se ocupe de fiecare în parte… Tocmai de aceea am evitat să mă duc pentru orice problemă, cred că am fost de două-trei ori să cer ajutor și atunci a fost pentru că efectiv nu aveam altă soluție", a declarat Băjan

Proiecte pentru 2011
După cum am specificat, anul acesta se va face o serie de investiții la căminele culturale. Alături de acestea, vor fi reabilitate și dispensarele, pentru ca oamenii din Saraiu să poată avea parte de servicii medicale în condiții optime. De asemenea, în cursul săptămânii viitoare începe construcția unui parc eolian ce va conține trei turbine cu o capacitate cuprinsă între 1,6 și 10 kilowați. Parcul va fi amplasat în zona caselor pentru sinistrați. Proiectul este un parteneriat al primăriei cu o firmă franceză, iar energia produsă va fi utilizată pentru alimentarea instituțiilor publice și va fi "un bun material de studiu pentru elevi".
În plus, din toamna lui 2011, alți investitori străini vor veni la Saraiu pentru a monta un număr impresionant de turbine eoliene, aducând astfel bani bugetului local prin colectare de taxe și impozite. Alt beneficiu ar fi acela că drumurile de acces către extravilan vor fi reabilitate pe costurile companiilor investitoare.

Dorința primarului: Investitori care să creeze locuri de muncă
Primarul afirmă că această investiție este de bun augur deoarece una dintre cele mai mari dorințe ale sale este atragerea de investitori, care au posibilitatea de a crea locuri de muncă. De altfel, administrația locală Saraiu are în vedere mai multe inițiative de acest tip, care vor ajuta oameni din comunitate să aibă un venit stabil. Cu acest scop, Primăria are în vedere construirea unei stații de biogaz, care nu doar va crea locuri de muncă ci va și scăpa comuna de deșeurile menajere și va produce îngrășământ.
Tot în acest sens, persoanele incluse la legea 416 au lucrat primă-vara trecută la plantarea a 10 hectare de puieți de salcâm, trimiși prin programul de împăduriri al CJC. Aceleași persoane vor fi incluse în toamna aceasta într-un proiect similar, realizat pe fondul de mediu, prin care vor fi împădurite 84 de hectare de teren neproductiv.
Rămânând în sfera proiectelor verzi, Primăria va face mini-livezi în curțile școlilor și grădinițelor din Dulgheru și Sarariu, prin plantarea unui total de 500 de pomi fructiferi.
În 2011 vor fi finalizate și lucrările de reabilitare a primăriei, lucrări ce includ montarea unei pompe de căldură bazată pe energie regenerabilă, prin programul Casa Verde. Pentru acest proiect a fost realizată o licitație, dar firma care a pierdut a făcut contestație, blocând investiția. Speranța primarului este că aceste probleme vor fi soluționate, iar proiectul va fi demarat cât mai curând.

Comentează știrea

dan
7 mai 2011
fara

bravo lui.in aceasta perioada de 11 ani s-a scris numai de bine despre activitatea acestui primar.bravo si cetatenilor din saraiu si dulgheru,pentru ca de unul singur nu facea fata.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4383 secunde