Vrei să construiești o casă, un bloc sau o școală în Constanța? Vei fi obligat să plantezi iarbă și copaci

2879
6
Vrei să construiești o casă, un bloc sau o școală  în Constanța? Vei fi obligat să plantezi iarbă și copaci - spatiuverdebulevardultomis4-1496939443.jpg
Lipsa spațiului verde din Constanța a fost mereu o problemă pentru locuitorii municipiului cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, s-au ridicat diverse construcții din beton chiar pe locurile cu verdeață din oraș.


În acest context, în momentul de față, se intenționează ca, prin intermediul unui proiect de hotărâre să fie stabilit un Regulament pentru cei care doresc să construiască în Constanța. 


Concret, prevederile Regulamentului se vor aplica la elaborarea, avizarea și aprobarea atât a documentațiilor de urbanism, cât și a proiectelor tehnice pentru realizarea clădirilor și amenajărilor propuse pe teritoriul municipiului Constanța.


Așadar, Primăria intenționează să elibereze autorizația de construire numai dacă se asigură suprafața minimă de spații verzi și plantate stabilite în funcție de destinația construcției. 


În ceea ce privește obligativitatea existenței spațiului verde în zona în care se construiește, suprafața minimă de spații verzi se va stabili în funcție de destinația construcțiilor, prin raportare la suprafața terenului ori la alți indicatori specifici. 


În acest context, pentru construcțiile administrative, minimul de teren amenajat cu verdeață este de 20% din suprafața terenului, pentru construcțiile comerciale este de 15%, iar pentru cele de alimentație publică se va asigura o suprafață de spații verzi, pe pământ vegetal, cu rol decorativ, de agrement și de protecție de cel puțin 20% din suprafața terenului. 


Pentru viitoarele construcții de cult se va asigura verdeață pe o suprafață de 30% din cea a terenului, exclusiv la sol. În aceste cazuri, nu se vor admite excepții decât în zonele protejate sau pentru clădiri monument. Totodată, investitorii construcțiilor culturale vor trebui să asigure spații verzi pe 25% din suprafața construită. 


Cei care vor dori să facă o nouă unitate de învățământ, respectiv, creșe, școli, gradinițe, liceee, universități sau cămine pentru studenți, trebuie să asigure verdeață pe 20% din suprafața terenului, pe de altă parte, pentru creșe și leagăne de copii vor trebui prevăzute spații verzi și plantate de minim 15 mp/copil, în timp ce pentru grădinițe vor fi prevăzute spații verzi de minim 5 mp/copil.
Investitorii sau proprietarii viitoarelor construcții de sănătate, de funcțiune turistică sau pentru locuințe unifamiliale sau colective vor trebui să asigure spații verzi pe minim 30% din suprafața terenului. În schimb, cei care vor face construcții sportive vor trebui să asigure minim 35% de suprafață cu verdeață. 


O prevedere importantă a viitorului Regulament constă în faptul că, indiferent de funcțiunea construcțiilor, este obligatorie asigurarea unei suprafețe de spațiu verde amenajat la sol de minim 20% din suprafața terenului, restul putând fi amenajat în planul fațadelor sau la nivelul teraselor construcțiilor propuse.


Pe de altă parte, în cazul în care obligativitatea asigurării suprafeței de spațiu verde amenajat la sol nu este posibilă, procentul de spații verzi poate fi asigurat prin amenajarea unor noi spații plantate într-o zonă indicată de autoritatea locală prin autorizația de construire. 


În altă ordine de idei, până ce va ajunge pe masa consilierilor locali pentru a fi votat, Regulamentul privind asigurarea spațiilor verzi se află în dezbatere publică.


Mai mult, orice persoană interesată poate consulta Regulamentul, care este publicat pe pagina de internet a Primăriei Constanța și poate transmite propuneri ori sugestii față de proiect. Ele pot fi transmise în scris, prin poștă, la sediul din bd. Tomis nr. 51, prin fax, la nr. 0241/488189, 0241/488195 sau prin email, la adresa [email protected].


Comentează știrea

Iosif Vissarionovici Stalin
9 iunie 2017
Lipsa spatiului verde din Constanta

Problema spatiului verde in orasul Constanta a aparut o data cu Mazare si fanii lui pensionari...Culmea , fanii nu prea mai au unde sa-si plimbe nepotii !

sandu
9 iunie 2017
spatiu cu verzisori

S-a construit pe spatiile verzi existente pentru spagi grase. Se construieste probabil la fel si acum. Primaria are in proprietate terenuri pe care se pot realiza parcuri. Sa le faca.

ath
9 iunie 2017
Anvelopa cu prostie

Intr-un comentariu anterioar v-am avertizat sa va bagati cainele din strada in curtea casei voastre ca Fagadau toarna asfalt pe el.Am avut dreptate,cainele vecinului a ajuns chiveci de flori pe trotuarul lui Fagadau. Altadata v-am anuntat sa va bagati presul de la usa blocului in scara blocului ca Mazare ne retrocedeaza si presurile,nu umai spatiile verzi.Acum va spun cu mana pe inima,bagati-va muscatele din fereastra in casa ca Fagadau le inregistreaza la spatii verzi.Doamna ministru Dubluta Vasilescu ne avertizeaza ca a fost depasita "ANVELOPA SALARIALA" si din cauza asta n-au mai ajuns banii la doctori si la profesori.Directorul RADET,domnul Liviu Popa ne avertiza ca blocurile care sunt complet deconectate da la RADET, generează "O ANVELOPA DE GAZE în jurul blocului, iar locatarii simt acest lucru atunci când se apropie de bloc".Directorul Liviu Popa genereaza aburi si lucruri trasnite.Domnul Fagadau,azi primar ieri ospatar la masa chefliului Mazare,ne spunea zilele trecute ca orasul Constanta nu are spatii verzi pentru ca "a fost proiectat aproape în totalitate în socialism, în care așteptai aproape o viață pentru o mașină și, după ce ți-o luai, mergeai o duminică da, alta ba".Repet,noi nu avem spatii verzi pentru ca orasul s-a nascut in socialism si in socialism se circula numai in zilele de sarbatoare.Si uite asa Fagadau a fost primul om care a gasit o legatura intre sula si prefectuta sau intre socialism,zilele lucratoare si spatiul verde.Pesedeii spun lucruri trasnite.Domnule Fagadau,ca sa-l parafrezez pe Liviu Popa,noi constantenii v-am simtit ca generati "o anvelopa" de prostie ,rea intentie,siretenie mascata si incompetenta.Noi avem cea mai mare "anvelopa" cu prosti in administratie.

ct
9 iunie 2017
cine (mai) controleaza...

pe str Avram Iancu nr 57-57 bis, se continua lucrarile de constructie, desi au fost pe teren si de la primaria si de la inspectia de stat in constructii... au dosar penal la parchet si.... ii doare-n cot, continua treaba... CINE ii controleaza???

cetatean
9 iunie 2017
va vedem...

Mai vrajitorilor si cu spatiul verde peste care s-a supraextins City Mall cum faceti ? Fagadau cu bisericile are ce are in rest nu conteaza... Restaurantul Vraja Marii este o alta smecherie noroc ca noi nu ne prindem nu ?

Gradinarul de betoane
9 iunie 2017
Panseluta si betonul

Am o intrebare ptr initiatorul acestui regulament : cati pomi au plantat proprietarii celebrului City Mall ?Va mai aduceti aminte de promisiunile primarului Mazare si a viceprimarului Fagdau, actual primar al C-tei?Nu oare promiteau ei ca investitorii vor planta hectare de pomi in parc in schimbul terenului defrisat? Unde sunt pomii promisi ,domn primar? Cu cat i-ai spaguit pe cei de la City Mall , ca sa se extinda, ptr ca doar erai primar interimar?Cata spaga ti-ai tras de la cei carora le-ai dat aviz sa construiasca pe spatiul verde blocuri vis-a-vis de City Mall?Cati copaci au plantat aia?Niciunul. Si sa nu uitam un lucru ffff.important, orasul a fost schilodit si ciopartit inclusiv cu ajutorul celor din "opozitie", a PNL-ului.Alti fomisti, alte javre si lichele ale acestui oras, care au inchis ochii la jaful facut de Mazare &Co. PS. Celor care au slutit acest oras ,le urez ,cand o sa plece in acel loc cu verdeata la care viseaza, sa le fie tarana precum betonul armat cu care au schilodit acest oras ,din ala B250.Mama voastra de corupti si hoti!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5027 secunde