A posti nu înseamnă să muriţi de foame

185
A posti nu înseamnă să muriţi de foame - postul22-1639163505.jpg

Articole de la același autor

După cum prea bine se ştie, în această perioadă ne aflăm în postul Crăciunului, dar, chiar şi aşa, asta nu înseamnă să muriţi de foame, să mâncaţi mai puţin ori să săriţi peste mese. Potrivit Adelinei Stamate, nutriţionist, pentru a începe un post intermitent este suficient să modificaţi orele de masă pentru a activa o serie de funcţii ale corpului cu efecte pozitive asupra sănătăţii. Altfel spus, postul intermitent este un tipar de alimentaţie care alternează perioadele de nutriţie cu perioadele de post. Nu este o dietă în sine, deoarece nu se concentrează pe ce să mâncaţi, ci pe momentele potrivite pentru mese. Cert este că hrănirea şi postul provoacă o serie de reacţii în organism. Cunoaşterea a tot ceea ce se întâmplă în ambele cazuri permite înţelegerea procesului de funcţionare şi posibilelor beneficii ale practicări postului intermitent.

Astfel, unul dintre cele mai notabile efecte este reglarea insulinei. După masă, insulina este crescută şi permite celulelor să folosească energia disponibilă. În câteva ore, nivelul ei scade. În consecinţă, organismul foloseşte surse de energie de rezervă pentru a-şi îndeplini toate funcţiile.

De asemenea, la nivel celular şi molecular sunt activate mai multe funcţii. Hormonul de creştere este secretat mai uşor, stimulând astfel creşterea musculară şi pierderea grăsimii. Apoi, celulele iniţiază procese de curăţare şi reparare, cum ar fi autofagia. Acest lucru le permite să reînnoiască proteinele vechi care şi-au pierdut funcţionalitatea. În plus, sunt activate unele gene legate de longevitate şi de protecţie împotriva bolilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.393 secunde