Acuzații grave în Spitalul Județean Constanța. Pacient trimis acasă deși se simțea rău, mort sub ochii medicilor, la scurt timp

29451
21
Acuzații de malpraxis la Spitalul Județean Constanța, după ce un bărbat a murit la câteva ore de la internare. Investigat inițial pentru durerile de spate și cap, bărbatul a fost trimis acasă și sfătuit să urmeze consult în ambulator. La câteva ore distanță, ajunge din nou la spital, intră în comă și moare. Soția constănțeanului îl acuză pe medicul de la Urgență că i-a trimis soțul acasă deși se simțea rău, spunându-i "să consulte un alt neurolog, pentru că cel din spital nu este bun". "Nu există așa ceva!", se apără, cu vehemență, medicul acuzat. 


În dimineața zilei de 25 februarie, constănțeanul Marius Pușcașu, de 47 de ani, a ajuns cu ambulanța la Spitalul Județean Constanța, acuzând puternice dureri de cap și coloană. După cinci ore de așteptare, este preluat în Urgență de medicul Dan Pletea. Acesta l-a consultat și a decis că starea sa nu necesită internare: 


"A venit cu o lombosciatică, i-am făcut investigații și i-am recomandat un neurolog ambulatoriu pentru efectuarea de RMN. Dânsul nu a avut niciun simptom neurologic care să-mi atragă atenția. La consultul medical, am constatat că principala acuză a pacientului Pușcașu Marius a fost durerea la nivelul coloanei lombare, simptome secundare fiind durere cervicală, cefalee și amețeli. După investigații, pacientul este reevaluat. Am constatat din afirmațiile sale că simptomele s-au diminuat după efectuarea tratamentului intramuscular. Am făcut copii după rezultatele imagistice pentru a fi prezentate medicului de familie și neurologului și i-am explicat pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru consultul de specialitate". 


Soția bărbatului este extrem de revoltată de explicațiile medicului: "Doctorul i-a recomandat verbal să mergem să consultăm un neurolog, pentru că cel din spital nu este bun. Astea sunt cuvintele. Poate medicul respectiv ar fi fost șansa lui la viață! I s-a făcut o radiografie la coloană, după care a fost trimis în șezut pe un pat, deși acuza dureri puternice. Seara, domnul doctor Pletea i-a dat fișa UPU, pe care scria «ameliorat», dar nici nu l-a întrebat măcar dacă se simte mai bine". 


În replică, medicul Pletea se apără și spune că nu și-ar permite să afirme despre vreun coleg din spital că nu este bun ca medic și nici nu și-ar trimite vreun pacient acasă dacă starea de sănătate nu ar fi în regulă: 


"Puteam să-i fac computer tomograf și să nu se vadă accidentul vascular. De obicei, accidentele ischemice se văd pe CT după 24-48 de ore. Avea pensări și osteofite pe coloana cervicală, care dau dureri de cap mai puternice și decât o tumoare. Dânsul a venit special pentru durerile lombare, dar, examinându-l cum trebuie, am descoperit că are și o durere la nivelul coloanei cervicale, moment în care i-am dat de făcut și o radiografie de cervicală. Asta pentru că mi-am făcut treaba cum trebuie, că de obicei ar trebui să dăm celor ca el un Ketonal și să-i trimitem la medicul de familie", mai spune doctorul Dan Pletea. 


Căzut brusc în baie, a doua zi 


Ajuns acasă târziu, bărbatul a acuzat aceleași dureri de cap, coloană și stări de vomă. În dimineața următoare, constănțeanul a ajuns din nou la spital, după ce fiica de 16 ani l-a găsit prăbușit la pământ. A fost investigat la Urgență și internat pe secția de Neurologie, unde a fost examinat de medicul Adriana Cuciureanu. După control, bărbatul a fost supus unui examen de computer tomograf, investigație în urma căreia medicul Gabriela Butoi observă accident vascular ischemic. 


Au urmat analize, timp în care starea bărbatului "s-a înrăutățit progresiv", lucru confirmat într-o notă explicativă și de directorul medical al Spitalului Județean, dr. Mihnea Avram. A fost necesară internarea pe Secția de Terapie Intensivă. 
Deoarece spitalul se afla în carantină din cauza gripei AH1N1, în week-end-ul cu pricina, soția a obținut informații exclusiv telefonic. Totuși, presimțirile femeii nu erau deloc bune, fapt pentru care a făcut tot posibilul să ajungă la pacient, pentru a-l privi pentru ultima dată în viață. 


"Am fost împiedicată să ajung pe secție să-l văd, dar am vorbit cu asistenta de la Neurologie, care mi-a spus că e «grăvuț», dar se va reface, pentru că este tânăr. În jurul orei 15.00, am sunat, iar asistenta mi-a spus că este un pic mai bine, vorbindu-mi expeditiv și răutăcios, iar la ora 18.30, când m-am dus la spital să duc o perfuzie, am fost anunțată că soțul meu a intrat în comă și este în stare gravă. Am rugat-o să mă ajute să îl văd. Soțul meu era în comă. În salon mai erau trei pacienți, care mi-au spus că a fost dus la terapie intensivă și întors în salon: «nu mai erau locuri, dar același lucru i se face și în salon»", a fost explicația asistentei", a povestit soția îndurerată. 


"Cumpărați lumânări, până dimineață o să moară…" 


Drama femeii nu se oprește aici. Ea acuză că i-a fost ascuns adevărul despre sănătatea soțului și că a fost dusă cu zăhărelul până când starea lui s-a agravat iremediabil. 


"În perioada cât am stat în salon, soțul meu respira foarte greu și părea că se sufocă. Am mers și am chemat asistenta, care se uita la tv cu colegele ei. Mi s-a răspuns că «Asta e evoluția bolii, nu avem ce să facem decât să așteptăm o minune». A venit după cinci minute la patul soțului meu, spunându-mi că respirația lui este din ce în ce mai greoaie, și că până dimineață o să moară. «Doamnă, mai bine mergeți să-i cumpărați lumânări!»", a fost răspunsul asistentei. 


Vestea care spera să fie doar un vis urât s-a adeverit: 28 februarie, ora 6.15, dr. Cristina Surtu, medic specialist neurolog, declară stop-cardio respirator. 


Dr. Cătălin Boșoteanu efectuează autopsia, în urma căreia se confirmă cauza decesului: accident vascular cerebral. 


Dosarul medical - confidențial, legea ambiguă 


Soția bărbatului mort acuză spitalul de lipsă de transparență, susținând că cei de la Registratura unității nu vor să îi înmâneze dosarul cu investigațiile la care a fost (sau nu) supus soțul său, tocmai pentru că încearcă să ascundă un abuz. De fapt, legea e cea care interzice acest lucru. 


Conducerea Spitalului Județean a explicat, pentru "Cuget Liber": "Conform Legii 677, datele sunt confidențiale. Se dau copii la cerere numai către pacient și către organele abilitate ale statului, res-pectiv Judecătorie, Parchet, Poliție. Nu este o rea-voință din partea noastră, așa e legea. Dacă se ajunge în proces și o autoritate a statului solicită dosarul medical, noi îl dăm, dar dânsei nu putem. În plus, legea nu face distincție între cei care supraviețuiesc și cei care mor. Și dacă sunt doi soți în litigiu și vine unul dintre ei și ia documentele bolnavului, le poate folosi la divorț, împotriva celuilalt. De aici și legea". 


Colegiul Medicilor deschide o anchetă 


În urma plângerii adresate de soția constănțeanului decedat în Spitalul Județean, Colegiul Medicilor a început o anchetă disciplinară ce-l vizează pe doctorul Dan Pletea. 


Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
REVOLTATOR!
25 mai 2016
moment în care i-am dat de făcut și o radiografie de cervicală. Asta pentru că mi-am făcut treaba cum trebuie, că de obicei ar trebui să dăm celor ca el un Ketonal și să-i trimitem la medicul de familie", mai spune doctorul Dan Pletea

"moment în care i-am dat de făcut și o radiografie de cervicală. Asta pentru că mi-am făcut treaba cum trebuie, că de obicei ar trebui să dăm celor ca el un Ketonal și să-i trimitem la medicul de familie", mai spune doctorul Dan Pletea" Revoltator!!! Deci recunoaste clar ca, "DE OBICEI", NU-SI FACE TREABA CUM TREBUIE!!!

Alexandru
25 mai 2016
O parere din partea unui pacient

Vad ca toata ziua dam in medici ii acuzam, ne dam cu parerea de cum am fi noi experti in medicina. Am citit acest articol si ma intreb de ce se vorbeste de un medic ca si cum ar fi vinovat de moartea acestui pacient. Din pacate datorita sanatatii am umblat si prin tara si prin alte tarii si am ajuns in diferite urgente unde am vazut diferite situatii. Din articol reiese ca pacientul s a prezentat petru durere lombara, ce treaba are aceasta durere cu accidentul vascular? Se precizeaza doar de o cefale, fara alte simptome care sa iti indice ca exista un accident vasculat. Ii se reproseaza medicului de ce nu i a dat consult neurologic sau presupun ca de ce nu i a facut computer. Va intreb eu acum daca pentru toti pacientii care prezinta durere lombara sau o cefalee fara alte simptome care sa indice un acc vascular unde se va ajunge? Din ce stiu au protocoale, ghiduri pe care le urmeaza. Era normal ca pentru durere lombara sa indrume in ambulatoriu sa faca RMN si sa consulte un neurolog. In occident pentru asa ceva nu ajungi in urgenta, daca ajungi in afara de o injectie sau un paracetamol si dupa ce stai 8h si asteptipleci acasa cum ai veni cu indicatiile ca nu ai ce cauta in urgenta ai medic de familie. Pacientul a facut a doua zi accidentul vascular, nici macar lan1 - 2h de la plecarea din urgenta. Credeti ca medicii sunt acele ghicitori in zat de cafea? Ei pun un diagnostic dupa simptomele si semnele prezentate in momentul examinarii. Eu zic sa ne gandim sa analizam intai si dupa sa aruncam cu noroi.

Radu
25 mai 2016
Un popor.........

Sincer suntem o tara de tampiti. Ce ai vrea sa ii faca unui pacient cu durere lombara, care normal ca il va durea si capul, rmn , examene peste examene de specialitate cele mai sofisticate analize in urgenta? Da o injectie si nici pe aia sa se mearga la medicul de familie sa isi faca controalele sa previna sa se investigheze. A calcat acel pacient la medicului de familie? Fratilor urgenta inseamna urgent mori atunci nu ca te doare spatele de aceea trebuie sa te duci. Cred ca la acest om a fost o coincidenta nefericita ca seara a fost pentru durere de spate si a doua zi a facut accidentul vascular. Da acel medic daca ii s a spus ca il durea doar zona lombara si o durere de cap fara sa ii spuna sau sa aiba anumite semne care sa arate accidentul vascular a procedat bine chiar mai mult nici nu treb sa iibfaca radiografie fiindca nici un neurolog sau neurochirur nu iti da tratament specific daca nu au rmn. Iar rmn ul nu se face in urgenta. Suntem romani toti sunt de vina in jurul nostru dar voi va faceti controalele periodic si analizele. Nu le facem ca noi suntem destepti ne pricepem la toate las ca stiu eu. Si cand patim ceva nu numai medical si de alta natura gata repede altii sunt de vina.

comentam aiurea fara rost
25 mai 2016
.

Daca nu cunoasteti toate detaliile, nu comentati. Doctorul nu a dat copii ale anamnezei pt med de fam, ci au fost cerute de sotie pt a le duce la munca. Iar doctorul i.a zis ca TREBUIE FACUT RMN deci stia ca trebuie facut, dar " medicul din aceasta seara nu e bun". Deci despre ce vorbim? Iar la plecare, cand a trecut pe anammeza Ameliorat, nici macar nu a schimbat in cuvant cu pacientul, " cum te simti iti e bn iti e rau" ceva. Au fost multe,foarte multe nereguli. Dar asa stim noi, sa comentam deamboulea fara sa cunoastem.

Marian
25 mai 2016
??????????

ai facut medicina la google ???

Răspuns la: Ce cauta un medic care nu recunoaste un AVC (voma, ameteli, dureri la ceafa) la urgenta???
Adăugat de : Ce faceti cu aceasta sectie din spital? De ce va bateti joc de oameni ? Voi chiar sunteti medici?, 25 mai 2016
De f multe ori se procedeaza asa de catre medicii din urgenta. Am inteles din ce se vorbeste si se aude acolo ca pe f putini pacienti cu accident...
revoltator
25 mai 2016
offf

Voi cei pe care va deranjaza articolul multumitii lui Dumnezeu ca nu sunteti in locul decedatului sau in locul sotiei.Sigur sunteti din bransa medicukui .

cefalee se scrie cu 2 de "e"
25 mai 2016
Rudele si colegii medicului sa nu mai dea mesaje.

Probabil ca acesti medici au facut medicina pe google sau la Ovidius. De asta trateaza un AVC cu ketonal. Cand omul apeleaza la salvare si la urgenta inseamna ca simte ca are ceva grav, nu cheama salvarea pt o intindere, o greata sau gaze la intestine. Majoritatea pacientilor din urgenta sunt cu AVC. Am vazut pacienti paralizati acolo si pe care nui duceau pe sectie pt ca nu erau paturi libere. Incompetenta la ea acasa. Nu vreau sa ma gandesc ca s-ar putea face voit asa ceva (ca sa vina pacientii in particular). Mizerabili.

Nevermind
25 mai 2016
Discuta, dar nu auziti..

Ba discuta, D-le/D-na ''Preventie x3''. De fiecare data cand batrana/batranul cu risc de AVC merge la medic i se spune ce NU are voie sa manance,sa bea, etc, dar atitudinea pacientilor, in marea lor majoritate, este ceva de genul :''Da,da,da.. am inteles, acum da-mi ceva sa ma fac bine''. Primesc o reteta pe care o iau de la farmacie si ... gata. Stop cadru. Pacientul/pacienta continua sa manance untura pe paine, sa bage cate un pumn de sare in mancare, sa bea vin, rachiu, detergent sau ce dracu ii mai cade sub ochi, pentru ca - nu-i asa?- acum are miraculoasele PASTILE ! Dar, nici pe alea nu le iau cum trebuie, dupa orarul stabilit, pentru ca...''de-aia''. Substantele medicamentoase trebuie sa atinga anumite concentratii intr-un anumit timp, lucru de care tine cont medicul cand iti spune sa iei ''una alba dimineata, una roz seara''.. Bineinteles, pe cei mai multi pacienti ii doare-n pix de asta. Apoi : 9 din 10 nu retin niciodata ca DIETA ( ! ) si schimbarea drastica a modului de viata ( ! )sunt de fapt tratamentul real, pastilele fiind doar un fel de carja de moment, un simplu ajutor, care pune in ordine ritmul cardiac sau tensiunea, FARA SA INLATURE CAUZA ! Cauza este ca ai vasele de sange imbatranite, pline cu placi de aterom, pentru ca ai crapat in tine timp de N'jde ani SUNCA, ca ai bagat hectolitri de vin, rachiu, bere, ai fumat vagoane de tigari, pe vremea credeai ca vei fi vesnic tanar si indestructibil !... Si vrei ca medicul sa inlature efectele tuturor abuzurilor tale asupra tie insuti CU-O-PASTILA? Vina este a noastra a tuturor, nu numai a medicilor! Medicul NU POATE sa vina dupa tine acasa sa vada ce mananci, daca iti iei medicatia sau nu, sa te roage sa faci controale regulate, ekg-uri, etc. Dar.. e atat de simplu sa dai vina pe medic, nu-i asa? Doar tu nu ai nici o obligatie fata de tine insuti si propria ta viata, este?

Răspuns la: De preventia accidentului vascular cerebral de ce nu se vorbeste niciodata?
Adăugat de : Preventie, preventie, preventie !!!!!!!!!, 25 mai 2016
Am vrea sa vedem macar in ziare statistici despre AVC ca sa realizam cat de multi oameni sunt afectati de ea. Cand auzim de persoane care nu mai pot...
.......
26 mai 2016
.......

Nu atacati pe nimeni cu ale voastre comentarii rautacioase , sotia lui stie ce a vazut acolo in putinul timp cat a fost lasata sa intre.Si stim cu toti cum sunt tratati pacienti in unele spitale de catre unele cadre medicale.Nu acuza nimeni oe totii.Era si de asteptat sa fie comentarii si pro si contra ca doar stirea a citito si prieteni , rude si chiar cadre medicale.Sfatul meu este sa se faca ceva sa nu ne mai moara persoane dragi in spitale din cauza indiferentei.Sa auda cine trebuie si sa se ia masuri pentru alte persoane , pentru cazul asta este oricum prea tarziu.

Mariana
27 mai 2016
De zece ori preventie

Sunt absolut de acord cu prevenirea. In Romania se face exces de carne, alcol, cafea si tutun. Nu se pune accent pe exercitiul fizic, mancarea rationala, consistenta Mai mult din fructe si vegetable. Asa ar scadea tensiunea arteriala, asa s-ar preveni arrhythmia cardiaca, colesterolul, diabetul, care in final provoaca accidentul cerebral or cardiac. O aspirina pe zi dupa virsta de 40 ani previne AVC or cardiac. Medical de urgenta a procedat acording cu simptomele pacientului dar daca ar fi avut o tomografie de brain poate ar fi avut o alta sansa.

Răspuns la: De preventia accidentului vascular cerebral de ce nu se vorbeste niciodata?
Adăugat de : Preventie, preventie, preventie !!!!!!!!!, 25 mai 2016
Am vrea sa vedem macar in ziare statistici despre AVC ca sa realizam cat de multi oameni sunt afectati de ea. Cand auzim de persoane care nu mai pot...
21 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pagina a fost generata in 1.011 secunde