Adenomul de prostată. Când este necesară operația?

4082
1
Adenomul de prostată. Când este necesară operația? - adenomul-1427379427.jpg

Articole de la același autor

După vârsta de 45 de ani, bărbații sunt predispuși unor serii de probleme ale aparatului genital. După cancerul de prostată, semnale de alarmă ridică și infecțiile frecvente, adenomul de prostatăsau creșterea în voluma prostatei, rezultat firesc al procesului de îmbătrânire.


Prostata începe să se mărească în mod natural ca urmare a înaintării în vârstă. La anumiți bărbați, această creștere va determina obstrucția uretrei cu îngreunarea evacuării urinei din vezica urinară. Însoțită de urinare frecventă în cursul nopții, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, jet urinar intermitent sau întrerupt, prezența sângelui în urină, însoțite de dureri lombare, toracice sau pelviene, aceasta suferă modificări și apare afecțiunea denumită adenom de prostată.


"Adenomul de prostată este una dintre cele mai frecvente tumori benigne care apar la bărbați și care se dezvoltă în interiorul prostatei. În cazul acestei afecțiuni, prostata se mărește din cauza multiplicării numărului de celule necan-ceroase. Prostata este o formațiune glandulară cu structură fibromusculară, situată la baza vezicii urinare a aparatului reproducător masculin. Printre cauzele recunoscute în medicină se numără infecțiile urinare frecvente, sedentarismul sau, în unele cazuri, bolile cu transmitere sexuală", a explicat dr. Azis Olgun, medic specialist urolog. 


Investigații amănunțite pentru un diagnostic corect
Pacienții cu vârste cuprinse între 45 și 50 de ani trebuie să facă un control anual la care se testează valorile antigenului specific de prostată. În categoria celor vizați intră mai ales pacienții cu antecedente de boli inflamatorii sau infec-țioase ale prostatei sau ale aparatului urinar inferior. 


Diagnosticul de adenom de prostată se stabilește pe baza unor semne clinice, a tușeului rectal și a unor analize de laborator specifice care includ și sumarul de urină. "Una dintre cele mai importante analize este antigenul specific prostatic (PSA). Valoarea crescută a PSA oferă indicii privind evoluția adenomului de prostată, însă nu oferă diagnosticul cu certi-tudine. Dincolo de stabilirea valorii PSA, medicul va recomanda și tușeul rectal, examen care permite evaluarea dimen-siunilor formei și consistenței prostatice, dar și palparea eventualilor noduli", mai spune medicul.


Operație sau tratament medicamentos?
Adenomul de prostată poate fi tratat atât medicamentos, cât și chirurgical. Conduita terapeutică depinde, însă, de severitatea bolii, de vârsta pacientului și de simptome. 


"Tratarea chirurgicală a adenomului de prostată este recomandată atunci când simptomatologia este accentuată și refrac-tară la tratamentul medicamentos. Astfel, se poate recomanda adenomectomia chirurgicală sau operația endoscopică minim invazivă. În cazurile în care adenomul prostatic este diagnosticat într-o fază incipientă, tratamentul medicamentos s-a dovedit a fi, de asemenea, eficient", a completat medicul urolog.


Medicii urologi trag un semnal de alarmă și spun că, anual, aproape 3.000 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de prostată, la nivel național, iar alți 1.700 mor din cauza acestei boli.


Comentează știrea

vali
28 martie 2015
PROIECT

Majoritatea oamenilor care nu reușesc să acumuleze suficienți bani pentru a duce viața pe care și-o doresc sunt cei care se lasă cel mai ușor influențați de opiniile celor din jurul lor. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Septembrie 2014
Stire din Sănătate : Ce faci  când copilul  face pipi pe el
Vineri, 20 Februarie 2015
Stire din Sănătate : Când este necesar controlul urologic
Pagina a fost generata in 0.5398 secunde