ADHD-ul se tratează prin disciplinarea stilului de viață

642
ADHD-ul se tratează prin disciplinarea stilului de viață - 40d670477ea432dea2ee336c54d03a9b.jpg
Adulții cu ADHD, tulburare comportamentală cu deficit de atenție și hiperactivitate, pot fi recunoscuți, cu ușurință, prin prisma simptomelor manifestate. Se plictisesc repede, vorbesc mult, se grăbesc tot timpul și încep mai multe treburi, fără a finaliza niciuna. Specialiștii spun că aceste persoane își pot tempera manifestările caracteristice afecțiunii, prin schimbarea stilului de viață.

Simptomele ADHD-ului se regăsesc la foarte multe persoane, ne-a declarat dr. Mihaela Mătărîngă, medic psiholog. Potrivit specialistului, una din șapte persoane manifestă trăsături caracteristice tulburării de atenție și hiperactivitate.
ADHD-ul are drept simptome definitorii lipsa de concentrare și hiperactivitatea, motiv pentru care persoanele afectate sunt impulsive, grăbite, indiferent că este vorba de o simplă conversație sau de sarcinile pe care le au de îndeplinit la serviciu. Medicul psiholog ne-a declarat că persoanele cu ADHD nu ajung să fie diagnosticate, din simplul motiv că nu se prezintă la specialiști. Intervenția unui medic nu este însă indispensabilă, căci simptomele afecțiunii pot fi temperate cu o serie de măsuri la îndemâna lor. "Este un mit faptul că adulții cu ADHD nu pot fi schimbați. Deși nu este ușor, schimbarea stilului de viață, a obiceiurilor zilnice poate avea un impact semnificativ asupra condiției lor", ne-a declarat dr. Mihaela Mătărîngă. Potrivit medicului, prin schimbarea stilului de viață, persoanele cu ADHD își pot îmbunătăți concentrarea, impulsivitatea, dar și calitatea vieții personale.

Pași mărunți, pentru lucruri mărețe
Un prim pas este aflarea a cât mai multe date despre ADHD. "Diagnosticarea ADHD-ului este o provocare, pentru că nu există un test strict pentru afecțiune. O parte dintre simptome sunt întâlnite și la alte afecțiuni, precum depresia, traumele afective, anxietatea sau tulburarea obsesiv- compulsivă", a menționat specialistul. La acest capitol, este recomandată consultarea unui psiholog.
Schimbarea stilului de viață presupune, în primul rând, ca persoanele cu ADHD să pună accent pe organizare. Folosirea unei agende, în care să noteze întâlnirile și îndatoririle pe care le au, este de ajutor. Medicul psiholog a afirmat că, inițial, în agendă trebuie menționate câteva întâlniri, cele importante. "Este bine să se înceapă cu puțin, pentru clădirea încrederii în sine", a explicat Mătărîngă. Pe de altă parte, specialistul a atras atenția că post-it-urile nu sunt recomandate, pentru că multitudinea lor poate speria. De asemenea, se pot rătăci ușor.
Ducerea la bun sfârșit a însărcinărilor este o problemă pentru adulții cu ADHD. Din acest motiv, la locul de muncă sunt desconsiderați pentru că întârzie și pentru că prestația lasă de dorit. Specialistul îi sfătuiește să acționeze conform aceleași principiu, "for big tasks, start small" (începe cu pași mărunți, pentru lucruri mărețe). Astfel, adulții își pot acorda între 5 și 15 minute pentru realizarea unei sarcini, după care iau o pauză. În acest fel, îndatoririle vor fi finalizate mai repede.

Stresul intensifică simptomele ADHD-ului
Specialistul a atras atenția că un factor favorizant la manifestărilor caracteristice ADHD-ului la adulți este stresul. "Mulți dintre noi tindem, la stres, să fim dezorganizați, uituci și nervoși, iar în cazul celor cu ADHD situația este mai gravă. Un management al stresului va minimiza simptomele. Asta presupune realizarea unei balanțe între muncă și relaxare, prin meditație, yoga sau ale modalități", a exemplificat psihologul. De ajutor sunt și exercițiile fizice, respectarea orelor de somn și o alimentație sănătoasă, din care vor fi eliminate cofeina și nicotina.
"Persoanele cu ADHD sunt recunoscute și după faptul că vorbesc fără a reflecta, vorbesc foarte mult și par să nu-i asculte pe alții. Tocmai de aceea, este indicat să exerseze abilitățile sociale. Adică să-și focalizeze atenția, în mod conștient, la persoanele care le vorbesc, să se oprească pentru a reflecta înainte de a răspunde la întrebări sau de a comenta", a afirmat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7095 secunde