Afecţiuni ale copiilor care se manifestă cu erupţii şi febră

149
Afecţiuni ale copiilor care se manifestă cu erupţii şi febră - fondroseolainfantum2jpg1-1672152894.jpg

Articole de la același autor

Roseola infantum este o afecțiune care apare pe pielea toracelui și a abdomenului, iar într-o măsură mai mică, pe suprafața extremităților, a feței și a regiunii din spatele urechilor. Mai rar, copiii, pentru că despre ei este vorba, se confruntă cu leziuni la nivelul gurii. Simptomul inițial este febra, care, de cele mai multe ori, este ridicată și durează câteva zile. După ce temperatura revine la normal, apar erupțiile, de culoare roz, predominant pe trunchi.

Pentru că febra începe să scadă în momentul erupției, copilul are o stare generală bună. Din acest motiv, infecția este uneori subestimată de părinți. Pe lângă erupție, unii pacienți prezintă și amigdalită, faringită sau otită medie. Mărirea lanțurilor ganglionare ale gâtului este frecventă, dar palparea acestora nu este dureroasă pentru copil. Potrivit dr. Antonia Stoian, la unii pacienți, infecția poate apărea fără absolut niciun simptom. Alte manifestări mai puțin frecvente includ următoarele: diaree, vărsături, dureri de cap, dureri de burtă, pete roșiatice. Uneori, părinții se grăbesc să folosească antibioticele, dar nu este bine. Deoarece erupția apare în câteva zile, poate fi ușor confundată cu o reacție de sensibilitate la medicamente.
 

„Deocamdată, nu știm ce pacienți sunt mai susceptibili la complicații, dar până la o treime dintre copii sunt expuși riscului. Cele mai importante sunt cele care afectează sistemul nervos central, printre care se remarcă crizele febrile și encefalita. În ceea ce privește mecanismele capabile să producă manifestări neurologice, unii specialişti consideră că virusul persistă în sistemul nervos central după prima manifestare, generând un risc mai mare de convulsii febrile și simptome neurologice. Deși boala este adesea considerată banală, persoanele cu deficiențe ale sistemului imunitar și cele care au primit transplanturi prezintă o predispoziție mai mare la infecții grave, precum și un risc crescut de complicații și reactivare a procesului viral. Din acest motiv, urmărirea atentă a pacienților cu transplant este vitală”, a explicat medicul.


Cum este diagnosticată roseola infantum? Recunoașterea tabloului infecțios se bazează atât pe prezența erupției, cât și pe remiterea febrei înainte de apariția erupției. Testele complementare nu sunt esențiale, dar pot determina existența anticorpilor. Fiind un proces viral care se manifestă complet spontan, nu necesită tratament specific. Prin urmare, există un consens cu privire la sprijinirea copilului în gestionarea simptomelor. În general, trebuie prescrise antipiretice pentru a trata febra. În plus, se recomandă odihnă și un aport suficient de lichide.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.666 secunde