Afecțiunile din vârful țigărilor

288

Articole recomandate

De la început trebuie menționat că niciun produs de tutun nu este sigur: nici cele light, nici cele mentolate. Nici fumătorii de țigări de foi sau pipă, care inhalează mai puțin, nu scapă de riscuri, mai ales în zona buco-faringiană. Riscurile depind totuși de numărul de țigări fumate zilnic, numărul de ani dedicați viciului și vârsta la care se începe.
Dacă vă lăsați de fumat, reparațiile celulare încep imediat, dar, din nefericire, ele țin ani în șir. Din aceste cauze, se consideră că fumatul este principala cauză a unor maladii grave, mortale.
Fumatul este răspunzător pentru aproximativ 30% dintre cancere. În aproape 90% dintre cazurile de cancer pulmonar se incriminează tutunul. După abandonarea fumatului, durează aproape 15 ani până când riscul îmbolnăvirii ajunge egal cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodată.
Și alte tipuri de cancer sunt favorizate de fumat, mai ales cancerele cavității bucale, buzelor, limbii, dar și cel de faringe, vezică urinară, laringe, esofag, stomac, rinichi, pancreas, col uterin, diferite tipuri de leucemii.
Bolile cardiovasculare sunt și ele mai frecvente, deoarece tutunul accelerează ateroscleroza, crește nivelul colesterolului, contractă și îngustează vasele de sânge. Bolile coronariene se produc de trei-patru ori mai frecvent decât la nefumători și cel puțin o treime din infarcturi este cauzată în principal de fumat. De asemenea, riscul de accident vascular cerebral se dublează, iar cel pentru producerea arteriopatiei cronice obstructive crește amețitor, de peste zece ori.
Pe plan mondial, bronhopneumonia cronică obstructivă este din ce în ce mai frecventă, situându-se pe locul patru într-un clasament al cauzelor de deces. În 90% dintre cazuri afecțiunea este provocată de fumat. De asemenea, fumatul favorizează producerea pneumoniilor, prin deteriorarea funcției respiratorii și probabil scăderea imunității, exacerbează astmul bronșic și expune la infecții respiratorii repetate.
Ochiul este și el sensibil. Apar mai frecvent și precoce cataracta, degenerescența maculară - distrugerea retinei și afectarea nervului optic, care duce în timp la pierderea vederii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8617 secunde