Aflați când vă poate îmbolnăvi aerul condiționat

1024
Aflați când vă poate îmbolnăvi aerul condiționat - 04cfce8b6909d82c7008e8fa49914efb.jpg
În aceste zile caniculare, aparatele de aer condiționat sunt văzute ca binecuvântări aduse de tehnologia modernă. Chiar dacă sunt de ajutor în menținerea confortului termic, medicii atrag atenția că, prin folosirea lor exagerată sau necorespunzătoare, pot fi cauza unor boli.

Aparatele de aer condiționat sunt o necesitate și o resimțim din plin, mai ales în ultimele zile, de când temperaturile au atins cote incendiare. Indicele de confort termic - care coroborează tempe-ratura aerului și umiditatea și arată când căldura devine de nesuportat pentru organismul uman - a depășit, vineri, pragul critic, astfel că și medicii au recomandat alternarea perioadelor petrecute în soare cu cele petrecute în încăperi aerisite și, de preferință, dotate cu ventilație sau aparate de aer condiționat. Această măsură trebuie luată în special de bolnavii cronici, bătrâni și copii, care suportă mai greu temperaturile caniculare.
Medicii atenționează însă că atmosfera răcoroasă poate fi dăunătoare organismului, mai ales dacă aparatele de aer condiționat nu sunt utilizate corespunzător.
Dr. Florian Stoian, specialist medicină internă în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, recomandă ca jetul de aer rece să nu fie îndreptat direct spre persoanele aflate în încăpere. Ba mai mult, ar fi indicat ca respectivele aparate să fie instalate într-o cameră alăturată, astfel încât răcirea camerelor să fie făcută indirect. O atenție deosebită trebuie acordată și curățării periodice a respectivelor aparate, mai precis a filtrelor, unde se acumulează germeni și bacterii.

Boli cauzate de aceste aparate
Microorganisme dăunătoare organismului se strâng în filtre, de unde se răspândesc apoi în încăperi și provoacă diverse afecțiuni: rinite, alergii, laringite, faringite, bronșite, micoze - în general, o diminuare a imunității căilor respiratorii. De asemenea, pot cauza conjunctivită, pneumonie sau paralizie facială - dacă aerul rece bate drept în față sau deasupra capului, în dreptul coloanei cervicale - dureri dentare etc.
Cadrele medicale mai recomandă ca diferențele de temperatură dintre mediul exterior și încăperea în care este pornit aparatul de aer condiționat să nu depășească cinci - șase grade Celsius. Potrivit specialiștilor, dacă diferența de temperatură este mai mare, în momentul în care pășiți în canicula din exterior, există riscul intrării în șoc termic și chiar al declanșării unui stop cardio-respirator.
Cel mai bine este să setați aparatul de aer condiționat la 24 de grade Celsius. "S-a constatat că la această valoare organismul face trecerea de la o temperatură la alta mult mai ușor", a afirmat dr. Elena Lățcan, medic ORL. Totodată, chiar dacă stați în încăperi ventilate, nu uitați să consumați aproximativ doi - trei litri de apă pe zi, necesari pentru menținerea stării de sănătate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2805 secunde