Alimente care contribuie la buna funcționare a ficatului

271
Alimente care contribuie la buna funcționare a ficatului - ficat-1687524037.jpg

Articole de la același autor

Ficatul este o glandă anexă a tubului digestiv şi îndeplineşte o serie de funcţii importante pentru sănătatea umană, cum ar fi faptul că participă la procesele metabolice, ajută la detoxificarea organismului (toxinele acumulate sunt eliminate), luptă împotriva infecţiilor şi opreşte sângerarea şi produce bila (fierea). Pe aceasta o direcţionează prin canalele hepatice în vezica biliară, de unde este trimisă, atunci când este nevoie, prin canalul coledoc (canal excretor principal al pancreasului) în intestin şi ajută la uşurarea digestiei grăsimilor alimentare, datorită acizilor biliari. Ce puteți face pentru a vă păstra ficatul sănătos?

Specialiștii vă recomandă să evitaţi orice fel de mâncare la care bănuiţi că aţi putea fi intolerant sau alte substanţe despre care ştiţi că afectează în mod negativ organismul, precum: alcool în exces, cofeină, tutun, medicamente cu efect puternic asupra ficatului şi a stomacului, mâncăruri grele (mezeluri, carne grasă, alimente uleioase).

Apoi, mestecaţi bine mâncarea pentru a ajuta la eliberarea enzimelor şi a uşura digestia și consumaţi din plin alimente care conţin acid folic (spanac, ştevie, fasole, mazăre, linte, gălbenuş de ou), flavonoide (struguri roşii, mure negre, cireşe negre, coacăze negre, prune). De asemenea, sunt indicate cele cu un conținut bogat de magneziu (spanac, fasole, grâu, busuioc, pătrunjel, nuci, migdale), fier, sulfat de seleniu şi vitamine din complexul B. Cele din urmă reduc toxicitatea în organism, care poate fi cauzată de deficienţa de nutrienţi de care ficatul are nevoie pentru detoxifiere. Nu uitați nici să mâncați salate, fasole, sucuri proaspete, cartofi gătiţi cu puţin ulei de măsline, nuci, seminţe, iaurt, dar și anghinare, cicoare, sfeclă roşie, mere, prune şi struguri. Acestea au proprietăţi hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare şi stimulează funcţia ficatului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4946 secunde