Alimente procesate care pot fi periculoase pentru sănătate

168
Alimente procesate care pot fi periculoase pentru sănătate - mezeluri-1685014837.jpg

Articole de la același autor

Specialiștii Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) avertizează asupra consumului alimentelor care au trecut printr-un proces de prelucrare, care conțin cel puțin zece nitrozamine, compuşi care se pot forma în timpul preparării şi procesării acestor produse, cancerigeni și genotoxici. Un studiu publicat în această primăvară de EFSA a relevat că nitrozaminele prezente în anumite alimente sunt cancerigene (pot provoca apariţia cancerului) şi genotoxice (pot afecta ADN-ul). Specialiștii atrag atenția că în urma procesului de prelucrare, unele alimente își pierd principalele substanțe nutritive, iar aditivii care sunt adăugați pentru a da un gust mai bun sau pentru a prelungi termenul de valabilitate au efect nociv asupra sănătății.

De exemplu, carnea procesată conține de patru ori mai multă sare decât cea neprocesată. De asemenea, are conservanți, îndulcitori și grăsimi în cantități mari. Organizația Mondială a Sănătății intenționează să facă noi recomandări cu privire la limitele consumului de carne procesată până în 2025, pentru că astfel de nitrozamine au fost găsite în diferite tipuri de alimente. Ca urmare, specialiștii vă recomandă să acordați o atenție deosebită la cumpărături produselor din carne şi mezeluri, peşte procesat, cacao, bere şi alte băuturi alcoolice. Cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produse din carne, arată studiul, dar substanța poate fi găsită şi în alte alimente precum legume procesate, cereale, lapte şi produse lactate sau alimente fermentate, marinate sau condimentate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4692 secunde