Analize la privat pentru bolnavii de la stat

2171
Analize la privat pentru bolnavii de la stat - ab85e1cac497d5d96978ca6a6a58a2ee.jpg
Probele prelevate de la pacienții internați în Spitalul Județean Constanța sunt analizate, începând din această săptămână, într-un laborator conform standardelor europene, spun reprezentanții unității sanitare.
Firma Synevo, care a concesionat serviciul de laborator al spitalului, a finalizat amenajarea spațiului, astfel că s-a început activitatea. Ieri, cadrele medicale au avut ocazia să observe condițiile în care se lucrează în respectivul laborator, la invitația reprezentanților firmei.
Laboratorul a fost amenajat în locul fostei bucătării, spațiul a fost concesionat pe 15 ani, iar investiția (în reabilitare și aparatură) s-a ridicat la aproape un milion de euro. Trebuie menționat că este pentru prima dată când laboratorul unui spital este concesionat pe o perioadă atât de îndelungată, în celelalte unități sanitare unde serviciul a fost externalizat, contractele au fost încheiate pentru cel mult cinci ani, a afirmat Virgil Ivan, directorul general Synevo. Totodată, firma plătește spitalului, lunar, o redevență de 15% din valoarea facturii eliberate spitalului pentru serviciile medicale prestate. "Analizele pentru pacienții spitalului sunt decontate de spital, la un preț mult mai mic decât cel afișat la ghișeele noastre, pentru pacienții individuali", a adăugat reprezentantul firmei. Dr. Dan Căpățână, managerul spitalului, a afirmat că bolnavii internați nu vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru analize urmare a faptului că laboratorul a fost externalizat.

Sistem cu vacuum pentru transportul probelor
Noutatea o reprezintă modul de transport al probelor prelevate de pe secții la laboratorul situat la parterul spitalului. "Este un sistem cu vacuum, cu 11 terminale, astfel încât să fie acoperite toate etajele, în care sunt introduse probele de sânge și care ajung direct în laborator. Mai este un singur spital unde există un astfel de sistem, la Suceava, dar care are doar două terminale", a afirmat Virgil Ivan. Respectivul sistem este funcțional, au afirmat reprezentanții laboratorului. Cu toate acestea, asistentele continuă să ducă personal probele la laborator, pe aceleași holuri unde sunt bolnavi și pacienți, spunându-ne că nu știau de acest sistem de vacuum.
Reprezentantul firmei private a mai arătat că în acest laborator nu vor fi analizate doar probele recoltate de la bolnavii din Spitalul Județean, ci majoritatea celor recoltate din municipiu. Laboratorul din Policlinica 2 a fost desființat, iar întreaga activitate a fost transferată în cel din incinta spitalului.

Închiderea fostului laborator, anchetată
Din fostul laborator al spitalului, doar trei angajați și-au manifestat intenția de a continua să lucreze în unitatea sanitară - un medic, un biolog și o asistentă. Referitor la vechiul laborator, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța au demarat o anchetă, după ce au fost sesizați că șefii Spitalului Județean au tăiat curentul electric pentru a-i convinge pe medici să plece acasă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3967 secunde