Animalele vă pot îmbolnăvi de leptospiroză

201
Animalele vă pot îmbolnăvi de leptospiroză - animalelevapot-1641306078.jpg

Articole de la același autor

Foarte multe afecţiuni se manifestă prin febră puternică. Leptospiroza, în schimb, este o boală infecţioasă acută, care dă şi febră, dar şi intoxicaţie, dureri musculare, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos şi cardiovascular. Aceasta este determinată cel mai frecvent prin contactul indirect cu apa sau solul contaminat cu urina animalelor infectate cu leptospire şi mai rar prin contact direct cu animalele purtătoare de leptospire.

În general, boala se instalează în termen de zece zile. Febra regresează în patru-zece zile, în timp ce semnele clinice se ameliorează.

Leptospirele au o deosebită afinitate pentru ficat, care suferă modificări degenerative, ca o consecinţă a acţiunii mecanice directe a germenilor şi a acţiunii indirecte (toxice) asupra hepatocitului.

Medicii spun că boala duce chiar şi la instalarea insuficienţei renale acute, care duce ulterior la uremie, cauza cea mai frecventă a deceselor bolnavilor, complicaţii oculare, precum iridociclită sau afecţiuni cardiace precum miocardită.

Factorii predispozanţi pentru leptospiroză sunt efortul fizic din muncile agricole, gestaţia avansată, deficienţe alimentare, parazitozele, infecţiile bacteriene şi virotice. Sursa de infecţie o reprezintă animalele bolnave, precum cele contaminate dar fără manifestare clinică. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5104 secunde