Avantaje și dezavantaje ale prelevării de celule stem din cordonul ombilical

3045
Avantaje și dezavantaje ale prelevării de celule stem din cordonul ombilical - 803a552df258391d9ee9347f7bb38cd0.jpg
În ultima perioadă, se discută tot mai mult despre prelevarea de celule stem din cordonul ombilical al nou-născuților și rolul pe care ar putea
să-l aibă în tratarea afecțiunilor.
Vă prezentăm, în rândurile de mai jos, ce sunt celulele stem, în ce constă recoltarea lor și ce spun specialiștii despre stocarea lor și împotriva căror boli pot fi de folos.

Celulele stem sunt acele celule nediferențiate, care posedă capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă specializată și care pot forma, mai departe, orice tip de țesut sau organ. Importanța lor rezidă tocmai în această posibilitate de a dezvolta orice tip de celulă din organismul uman.
Celulele stem pot fi recoltate dintr-un embrion, cu vârsta de maxim șapte zile (realizat în urma unui proces de fertilizare in vitro), din măduva osoasă a unui organism adult și din cordonul ombilical, la naștere.
Ultima metodă este cea mai puțin dureroasă și nu implică niciun risc, nici pentru mamă, nici pentru nou-născut. Băncile private de țesuturi oferă posibilitatea viitorilor părinți de a colecta celulele stem imediat după naștere și de a le stoca pentru zeci de ani.

Proceduri pentru prelevare
Dr. Andreia Valter, medic obstetrician-ginecolog, director la Stem-Health Unirea, ne-a precizat că mămicile primesc, la semnarea contractului cu o bancă de celulele stem, un kit pentru prelevarea celulelor. "Kit-ul de prelevare este predat familiei, care îl va ține la temperatura camerei, până în momentul în care merge la maternitate. În kit se află trei eprubete, în care se va recolta, în momentul nașterii, sânge de la mamă, pentru a face toate analizele necesare, și sânge din cordonul ombilical. Chiar dacă viitoarea mămică a făcut analizele, reprezentanții băncii de țesuturi le refac, pentru mai multă siguranță", a afirmat specialistul.
Medicul a adăugat: "Atunci când începe travaliul sau viitoarea mămi-că este programată la cezariană va lua la maternitate și kit-ul, pe care îl va preda doar medicului sau persoanei delegate de acesta pentru prelevare. Transportul sângelui către laborator se va face cu un transportator acreditat, foarte rapid. De altfel, rapiditatea este decisivă pentru a asigura un număr cât mai mare de celule stem, necesar pentru un eventual transplant".
Sângele prelevat din cordonul ombilical al nou-născutului va fi supus unor proceduri complexe, pentru extragerea celulelor stem. "Proba va fi procesată, se va scoate anticoagulantul, se îndepărtează hematiile, plasma, apoi se centrifughează celulele stem și sunt tratate cu o substanță protectoare pentru a le proteja pe perioada stocării la - 196 grade Celsius. Până când proba cu celule stem este pusă la temperatura de stocare, trece printr-un proces de congelare treptat și controlat", a explicat dr. Andreia Valter.

Numărul celulelor stem recoltate, esențial pentru succesul transplantului
După două săptămâni de la naștere, familia va primi rezultatele analizării sângelui prelevat - respectiv la testele virusologice efectuate sângelui mamei, la testele bacteriologice făcute sângelui din cordonul ombilical. De asemenea, părinții sunt informați și asupra numărului de celule stem recoltate și a viabilității lor.
Specialistul a atras atenția că în funcție de numărul de celule stem stocate, cresc șansele de a putea fi utilizate într-un eventual transplant. La fel de important este și păstrarea celulelor stem viabile pe toată perioada stocării - care poate dura în jur de 20 de ani.
Există o serie de dezavantaje în utilizarea celulelor stem recoltate din sângele cordonului ombilical, pe care părinții trebuie să le aibă în vedere. Pe de o parte, dacă nu este extrasă o cantitate suficientă de sânge, numărul de celule stem va fi redus și nu va fi de folos. Colecta nu poate fi repetată și există posibilitatea ca bebelușul să aibă o afecțiune congenitală nedetectată, ce poate apărea la o vârstă înaintată, iar transplantul de celule stem să nu-i fie de folos.

Boli ce vor putea fi tratate cu celule stem
Cât privește afecțiunile împotriva cărora pot fi utilizate celulele stem, specialiștii spun că, până la ora actuală, a fost dovedit rolul lor în tratarea leucemiei, dar sunt în curs studii care își propun să demon-streze că respectivele celule pot "lupta" contra a numeroase boli.
Dintre acestea, menționăm diabetul (cercetătorii încearcă să arate că celulele stem pot fi transformate în celule producătoare de insulină), boala Parkinson (transformarea celulelor stem în celule nervoase), boli cardiace (este vizat în special infarctul miocardic), cancerul de sân (se are în vedere refacerea măduvei osoase, distruse în chimioterapie și radioterapie)
Prelevarea și stocarea celulelor stem costă în jur de 1.600 de euro, iar celulele pot fi păstrate în bănci din țară sau de peste hotare, în funcție de firma la care se apelează.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4978 secunde