Bronzul sănătos, între mit și adevăr

1014
Bronzul sănătos, între mit și adevăr - d9dbddff84b0993be0f5f189014e5423.jpg
Băile de soare sunt benefice organismului atâta timp cât sunt respectate orele de plajă recomandate de către specialiștii dermatologi. Pe lângă beneficiile de ordin estetic, expunerea la soare favorizează sinteza de vitamina D, necesară pentru prevenirea rahitismului la copii și a osteomalaciei la adulți, ameliorează durerile articulare și fortifică sistemului imunitar.

Totuși, potrivit site-ului sfatul medicului.ro, nu trebuie omis faptul că expunerea prelungită la soare constituie un factor de risc pentru apariția a nenumărate afecțiuni - cancer de piele, arsuri solare, cataractă, degenerescență macu-lară. De asemenea, această practică poate agrava afecțiuni patologice deja existente, precum: boli cardiovasculare sau boli autoimune.
Când vine vorba despre mers la plajă și despre bronzat, majoritatea persoanelor sunt de părere că această activitate este perfect sănătoasă, sau că cel puțin nu periclitează cu nimic bunăstarea organismului. Din cauza acestor opinii eronate, medicii de speciali-tate profită de orice ocazie pentru a avertiza populația că expunerea irațională la soare favorizează apariția celei mai agresive forme de cancer cutanat - melanomul malign.

Nu există standarde
de protecție împotriva razelor ultraviolete
Pentru a pune punct tuturor suspiciunilor și ideilor eronate vă prezentăm cele mai frecvente mi-turi legate de expunerea la soare!
Mit: Produsele cu factor de protecție solar SPF ridicat previn afecțiunile cauzate de radiațiile solare.
Adevăr: Produsele cu factor de protecție SPF 15 sau mai mult sunt eficiente împotriva razelor ultraviolete B (UVB) - considerate a fi principalul factor de risc pentru apariția arsurilor solare și a cancerului de buze. Însă, în cazul razelor ultraviolete A (UVA), nu au fost stabilite standardele de protecție, motiv pentru care este bine de știut că acest tip de raze constituie factor de risc pentru reacțiile fotoalergice și pentru apariția prematură a ridurilor.
Utilizarea produselor cu protecție solară nu permite creșterea perioadei de expunere la soare!
Mit: O piele bronzată este protejată de afecțiunile cauzate de radiațiile ultraviolete (UV).
Adevăr: Contrar credinței popu-lare, nu există așa-numitul termen "bronz sănătos". O piele bronzată presupune existența unei deteriorări a pielii cauzate de radiațiile ultraviolete și, în niciun caz, nu protejează pielea de apariția arsurilor solare, de exemplu.
Mit: Expunerea excesivă la soare este asociată doar cu apariția cancerului de piele și a ridurilor.
Adevăr: Pe lângă afecțiunile menționate mai sus, expunerea prelungită la soare presupune apariția cataractei și/ sau a degenerescenței maculare. Deci, pe lângă protejarea pielii, trebuie să vă protejați și ochii de radiațiile UV.

Cancerul de piele apare și la tineri
Mit: Tipul de piele și perioada de expunere sunt singurii factori care induc sensibilitatea la radiațiile UV.
Adevăr: Tipul de piele și pe-rioada de expunere la soare sunt doar doi dintre factorii de risc care conduc la apariția afecțiunilor cutanate.
Alți factori îi constituie anumite medicamente, precum anticoncepționale, antidepresive triciclice și sulfonamide, și boli autoimune (lupus eritematos).
Mit: Cancerul de piele apare numai la persoanele vârstnice.
Adevăr: Este total eronat. Melanomul ocupă locul secund în topul celor mai frecvente forme de cancer în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 ani. Detectarea precoce a acestei forme de cancer este vitală pentru salvarea vieții pacientului!
Mit: Bronzul nu afectează sănătatea. Numai arsurile solare sunt periculoase!
Adevăr: Fals. Nu există "bronz sănătos". În realitate, bronzul poate fi la fel de periculos ca o arsură solară.
Atenție! Chiar dacă bronzul este superficial, persoana tot este expusă riscului apariției cancerului de piele. Din această cauză este indicat să vă expuneți la soare numai în perioadele recomandate de specialiști (până în ora 10 și după ora 17), și să utilizați în permanență produse cu factor de protecție SPF 15.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Mai 2010
Stire din Sport : "Galacticii" Constanței
Luni, 23 Noiembrie 2009
Stire din Sport : "Nu mă așteptam la acest scor"
Pagina a fost generata in 1.9276 secunde