Maxima zilei: "Contracepția orală este când vorbești în loc să o faci" (folclor)

Calendarul micțional, util pentru punerea diagnosticului de pierdere de urină

1740

Articole de la același autor

Deși în trecut pierderea de urină era privită ca o fatalitate, medicina modernă a dezvoltat o serie de tratamente invazive, dar eficiente.

"Cauzele care o produc sunt dintre cele mai diverse: de la malformații congenitale la tulburări hormonale. Identificarea mecanismului care a dus la apariția afecțiunii este, de cele mai multe ori, primul pas spre instituirea unui tratament corespunzător", ne-a spus dr. Viorel Tode, pe care îl puteți contacta la cabinetul medical de pe strada Mihai Viteazu, nr. 67 B sau la telefonul 0241/811955.
Incontinența urinară este de mai multe feluri: incontinență urinară de efort, incontinența la urină prin imperiozitate urinară, eurezisul - pierderea de urină în timpul somnului și incontinența prin "prea plin". Aceasta este o afecțiune care se întâlnește la pacienții care nu pot goli complet vezica urinară în timpul micțiunii, fiind un semn al unor probleme apărute la nivelul aparatului urinar inferior din cauza unui sindrom obstructiv subvezical.
Urina ce se acumulează continuu la nivelul vezicii este evacuată în cantități mici atunci când volumul său depășește capacitatea de stocare a organului.
Diagnosticul diferențial al tipului de incontinență urinară este uneori dificil.
Pe de altă parte, este binecunoscut faptul că fiecare formă a bolii beneficiază de tratament specific, care nu este eficient în alte forme de boală, astfel că diagnosticul minuțios este un factor esențial în stabilirea terapiei.
"O analiză atentă poate orienta diagnosticul. De aceea, relatarea cât mai amănunțită a circumstanțelor și caracterelor pierderii de urină este extrem de importantă. Examenul clinic poate pune în evidență malformații, fistule sau alte condiții potențial responsabile de incontinență", precizează specialistul.
Investigațiile imagistice: ecografia, explorările radiologice cu substanțe de contrast sunt utile în punerea unui diagnostic.

Calendarul micțional, foarte util
Un instrument foarte util și, în același timp simplu de utilizat este calendarul micțional. Pacientul este instruit să noteze datele semnificative legate de micțiuni și de pierderile de urină pe o perioadă de câteva zile. Se obține astfel o evaluare obiectivă a circumstanțelor legate de pierderea de urină. Mult mai moderne și oferind o cantitate mare de informații sunt investigațiile urodinamice. Acestea pot simula funcționarea aparatului urinar în diverse situații, încercând să reproducă simptomatologia pacientului, concomitent cu măsurarea parametrilor funcționali ce însoțesc pierderea de urină.
Această explorare, deși nu face parte din rutină, are o valoare uriașă atât ca instrument de diagnostic dar și pentru urmărirea rezultatelor tratamentului instituit.
Medicul specialist urolog poate recomanda, în anumite cazuri, modificări ale stilului de viață, care, dacă sunt respectate, vor ameliora semnificativ simptomatologia pacientului. În alte situații, poate fi util un program de reeducare a musculaturii planșeului pelvian, tratament ce oferă o îmbunătățire semnificativă a vieții în peste 80% dintre cazuri.
Chirurgia este indicată în diverse forme ale incontinenței urinare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6654 secunde