Cancerul gastric, boala necruțătoare care poate fi prevenită

647
Cancerul gastric, boala necruțătoare care poate fi prevenită - cancerulgastricdreugendumitrueco-1418664933.jpg

Articole de la același autor

Cancerul gastric a fost împărțit în adenocarcinoame gastrice cardiale și noncardiale. Cancerul gastric este al cincilea cel mai comun cancer, dar a treia cauza de deces prin cancer. Rata fatalității este de 75%.


Screeningul prin metodele radiologice sau endoscopice a crescut succesul prevenției cancerului gastric. Helicobacter pylori a fost identificat ca și carcinogen, fiind prezent la 60-70% din cancerele gastrice, astfel încât se consideră că terapia de eradicare poate reduce riscul cancerului gastric.


Epidemiologic, cancerul gastric rămâne al patrulea cel mai comun cancer în lume, fără a se observa o diferențiere mare pe sexe privind rata fatalității acestui cancer. "Incidența cancerului gastric a scăzut în unele țări în ultimii ani. Motivele acestei scăderi globale a incidenței și ratei mortalității nu sunt pe deplin înțelese, dar sunt bazate pe: creșterea folosirii re-frigerării, crescând astfel valabilitatea fructelor și legumelor proaspete, scăderea consumului alimentelor gata preparate și sărate, reducerea infecției cro-nice cu Helicobacter pylori prin eradicarea acestuia cu antibioterapie, creșterea activității de screening în țările cu risc crescut, reducerea fumatului, care a contribuit la descreșterea ratei cancerului gastric. 


Un alt factor ce contribuie la creșterea cancerului gastric cardial îl reprezintă îmbunătățirea diferențierii între adeno-carcinomul de esofag și CG cardial bazat pe standardele clasificării internaționale", a precizat dr. Eugen Dumitru, medic primar gastroenterologie/ medicină internă în cadrul centrului medical Gatromond. 


Cum prevenim boala
Prevenția cancerului gastric a atins trei nivele, spun medicii. 
Astfel, prevenția primară include reducerea expunerii la factori de risc sau crescând rezistența la factorii de risc, prevenția secundară este bazată pe detectarea precoce și tratamentul bolii, prevenția terțiară se referă la tratamentul, reabilitarea și paleația care să îmbunătățească starea pacienților afectați.
"Există patru arii potențiale de prevenție a cancerului gastric:
- eradicarea infecției cu Helicobacter pylori;
- modificarea stilului de viață, eliminarea factorilor contribuabili: fumatul și obezitatea;
- detectarea precoce prin activitățile de screening;
- depistarea leziunilor premaligne.


Helicobacter pylori este singurul cel mai important factor estimat în 60-70% din cazuri. În ultimii 5 ani s-a demonstrat că eradicarea Hpylori poate reduce progresia unei leziuni premaligne. Combinand terapia de eradicare a Hpylori cu screeningul endoscopic s-a aratat reducerea incidentei cancerului gastric în comunitatile cu incidența crescută a acestuia", a precizat dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă, rezident gastroenterologie în cadrul centrului medical. 


Centrul Medical Gatromond oferă po-sibilitatea de a beneficia gratuit, doar pe baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie/ specialist și dovada de asigurat, de endoscopie di-gestivă superioară pentru depistarea afecțiunilor gastrice. Pentru programări, aveți la dispoziție numerele de telefon 0770255914 și 0341462767.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Cum se diagnostichează cancerul de colon
Pagina a fost generata in 0.4872 secunde