Când devine motiv de îngrijorare fontanela bebeluşilor
Articole de la același autor
La sugari există două fontanele principale: fontanela anterioară şi posterioară. Medicii spun că există şi alte spaţii moi, dar acestea sunt mai mici şi se închid mai devreme. Odată ce se închid, osul va deveni o masă solidă. Cert este că, pe măsură ce bebeluşul creşte, acest ţesut moale dintre suturi se extinde şi devine osos. Când fontanelele se închid, creşterea craniană este completă. Datele preconizate pentru închiderea fontanelei la bebeluş sunt aproximative. Acest lucru înseamnă că situaţia evoluează diferit la fiecare copil în parte. De exemplu, a precizat dr.
Nina Soare, fontanela anterioară trebuie să se închidă şi să se osifice complet în jurul vârstei de 18 luni. Fontanela posterioară se închide în jurul celei de-a patra luni de viaţă, deoarece este mult mai mică decât fontanela anterioară. Dacă timpul de închidere este mai lung, este necesar un consult medical. În astfel de situații, pediatrul va evalua dimensiunea fontanelelor bebeluşului, consistenţa acestora şi starea generală de sănătate.
Dacă lucrurile par a fi în regulă, medicul va recomanda o vizită ulterioară. Dacă există îndoieli cu privire la un proces patologic, medicul pediatru poate solicita o ecografie craniană. Acest test nu prezintă niciun risc pentru copil şi îi permite medicului să excludă boli precum craniosinostoza sau hidrocefalia. Bineînțeles, există semne în fontanelele bebeluşului care vă pot avertiza cu privire la existenţa unei anomalii. De pildă, părinţii ar trebui să fie atenţi la acest lucru pentru a consulta cu promptitudine un medic. În primul rând, trebuie să știți că fontanelele bebeluşului au multe vase de sânge şi transmit bătăile inimii. Însă, dacă există o umflătură, aceasta poate fi o problemă. „Dacă observaţi că umflătura apare doar la plâns, atunci, aceasta este benignă, deoarece este un răspuns la creşterea presiunii intracraniene. Cu toate acestea, dacă umflătura este prezentă atunci când copilul este calm, atunci părinţii ar trebui suspecteze prezenţa hidrocefaliei. Totodată, o fontanelă adâncită poate fi un simptom al deshidratării şi apare mai frecvent la sugarii cu gastroenterită severă, care provoacă vărsături continue, împiedicându-i să consume lichide”, a precizat medicul.