Când devine motiv de îngrijorare fontanela bebeluşilor

3655
Când devine motiv de îngrijorare fontanela bebeluşilor - fondfontanela-1669916622.jpg

Articole de la același autor

Nu vă panicați dacă bebelușului dumneavoastră nu i s-a închis încă fontanela. Sunt părinți care își fac griji pentru că porțiunea pe care se află fontanela (moalele capului) este prea mare sau au trecut luni bune de la nașterea celui mic și aceasta nu s-a închis încă. Desigur, toate preocupările sunt logice şi de înţeles, în condițiile în care adulții nu au fontanele ca bebeluşii, motiv pentru care își fac tot felul de gânduri. Dragi părinți, înainte de a vă agita prea tar, trebuie să știți că, la naştere, oasele craniului celui mic nu sunt complet conectate şi închise. De fapt, tocmai aceasta îi permite copilului să iasă prin canalul de naştere, micşorându-i diametrul cefalic.

La sugari există două fontanele principale: fontanela anterioară şi posterioară. Medicii spun că există şi alte spaţii moi, dar acestea sunt mai mici şi se închid mai devreme. Odată ce se închid, osul va deveni o masă solidă. Cert este că, pe măsură ce bebeluşul creşte, acest ţesut moale dintre suturi se extinde şi devine osos. Când fontanelele se închid, creşterea craniană este completă. Datele preconizate pentru închiderea fontanelei la bebeluş sunt aproximative. Acest lucru înseamnă că situaţia evoluează diferit la fiecare copil în parte. De exemplu, a precizat dr.
 

Nina Soare, fontanela anterioară trebuie să se închidă şi să se osifice complet în jurul vârstei de 18 luni. Fontanela posterioară se închide în jurul celei de-a patra luni de viaţă, deoarece este mult mai mică decât fontanela anterioară. Dacă timpul de închidere este mai lung, este necesar un consult medical. În astfel de situații, pediatrul va evalua dimensiunea fontanelelor bebeluşului, consistenţa acestora şi starea generală de sănătate.
 

Dacă lucrurile par a fi în regulă, medicul va recomanda o vizită ulterioară. Dacă există îndoieli cu privire la un proces patologic, medicul pediatru poate solicita o ecografie craniană. Acest test nu prezintă niciun risc pentru copil şi îi permite medicului să excludă boli precum craniosinostoza sau hidrocefalia. Bineînțeles, există semne în fontanelele bebeluşului care vă pot avertiza cu privire la existenţa unei anomalii. De pildă, părinţii ar trebui să fie atenţi la acest lucru pentru a consulta cu promptitudine un medic. În primul rând, trebuie să știți că fontanelele bebeluşului au multe vase de sânge şi transmit bătăile inimii. Însă, dacă există o umflătură, aceasta poate fi o problemă. „Dacă observaţi că umflătura apare doar la plâns, atunci, aceasta este benignă, deoarece este un răspuns la creşterea presiunii intracraniene. Cu toate acestea, dacă umflătura este prezentă atunci când copilul este calm, atunci părinţii ar trebui suspecteze prezenţa hidrocefaliei. Totodată, o fontanelă adâncită poate fi un simptom al deshidratării şi apare mai frecvent la sugarii cu gastroenterită severă, care provoacă vărsături continue, împiedicându-i să consume lichide”, a precizat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4138 secunde