Când sforăitul înseamnă boală

489
Când sforăitul înseamnă boală - c71e7692b3c55eacd5dfa47c14b61850.jpg

Articole de la același autor

Sforăitul sau roncopatia, cum este denumit în termeni medicali, este un fenomen larg răspândit, ce afectează atât bărbații, cât și femeile. Specialiștii spun că, în cele mai multe cazuri, deși iritant și un motiv de disconfort pentru partenerul de viață mai ales, sforăitul nu pune în pericol starea de sănătate.

Roncopatia apare în timpul somnului, în momentul relaxării mușchilor planșeului bucal, fiind influențată într-o mare măsură de poziția corpului. Astfel, dacă în poziția decubit dorsal (dormitul pe spate), căderea limbii înspre faringe favorizează sforăitul, poziția decubit ventral (pe burtă) reduce semnificativ zgomotele. Dar acest "secret" este cunoscut de femeile ce nu pot dormi din cauza sforăitului soților și care, pentru a avea măcar câteva momente de liniște, îi pun să-și schimbe poziția. Statisticile arată că sforăitul afectează mai mult reprezentanții sexului tare - sforăie un bărbat din trei și o femeie din șase.

Stilul de viață influențează somnul
Potrivit dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, aproximativ 80% dintre persoanele cu vârste peste 40 de ani sforăie. Apariția roncopatiei este influențată de supraponderalitate (din cauza țesutului adipos din zona gâtului se îngustează căile respiratorii), de vârstă (fiind mai accentuată odată cu înaintarea în vârstă), de consumul de alcool sau mâncăruri grase înainte de ora de somn, de fumat sau de afecțiuni care duc la obturarea respirației nazale, precum rinita. În aceste situații, a afirmat medicul, sforăitul nu înseamnă boală și nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. De altfel, cei afectați pot scăpa de roncopatie dacă își schimbă obiceiurile de viață: încearcă să slăbească, renunță la fumat și alcool sau urmează tratamente pentru remedierea problemelor nazale.

Sforăitul zgomotos, sindrom al apneei în somn
Există însă situații când sforăitul zgomotos, însoțit de probleme respiratorii (oprirea respirației în timpul somnului, pentru câteva secunde, de nenumărate ori într-un interval de o oră) și o senzație accentuată de oboseală, a doua zi, trebuie să fie un semnal de alarmă și să vă determine să consultați un medic pneumoftiziolog. În aceste situații, care reprezintă aproximativ 10% din totalul celor care sforăie, este posibil să fie vorba de sindromul apneei în somn, ce are consecințe pe termen lung asupra sănătății. Diagnosticul diferențiat îl va pune specialistul, după verificări efectuate într-un laborator de somnologie. Statisticile arată că 4% dintre bărbați și 2% dintre femeile de vârstă medie suferă de apnee.
Un astfel de laborator funcționează și în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare, unde diagnosticul este pus contra-cost.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 13 Martie 2010
Stire din Sănătate : Mai puține infecții respiratorii
Pagina a fost generata in 1.5476 secunde