Căpușele au invadat Constanța

1725
2
Căpușele au invadat Constanța - 502a233d2d9135ec15a1375573063622.jpg
Parcurile, aleile dintre blocuri și străzile din jurul piețelor sunt fieful maidanezilor. Deși se tot discută despre măsurile luate pentru stăpânirea fenomenului, iar reprezentanții Biobazei Constanța susțin că adună, zilnic, zeci de câini fără stăpân, pe străzi nu se observă nicio schimbare. Ba din contră, numărul maidanezilor pare să crească.
Chiar dacă nu sunt agresive, aceste patrupede reprezintă un risc pentru sănătatea constănțenilor, atrag atenția medicii infecționiști. Blana lor este unul dintre principalele medii unde se înmulțesc, primăvara și vara, căpușele, insecte parazitare ce transmit boli grave omului. Un alt mediu este reprezentat de ierburile înalte, din păduri și locurile cu multă vegetație și umezeală. De aceea, medicii îi îndeamnă pe constănțeni la precauție în plimbările prin natură sau când sunt în apropierea câinilor comunitari.
Numai în ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța au ajuns doi constănțeni mușcați de căpușe. Cadrele medicale susțin că temperaturile sunt încă destul de scăzute, dar se așteaptă la mai multe prezentări odată cu încălzirea vremii.

Cum trebuie îndepărtată insecta
Primul aspect de care trebuie să țină cont persoanele mușcate de căpușă este îndepărtarea insectei. Sfatul medicului: nu încercați singuri această operațiune! "Scoaterea căpușei nu se face cu mâna, pentru că există riscul ca o parte din insectă să rămână sub piele. Tocmai de aceea este necesară o mică intervenție chirurgicală", a subliniat dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. De altfel, infecția nu este transmisă doar în momentul mușcăturii, ci poate fi transmisă și când se încearcă scoaterea insectei. De aceea, nu se pune mâna pe căpușă, ci se folosesc mănuși, iar apoi nu se duce mâna la ochi - infectarea se poate face și pe la nivelul ochilor.

Boli transmise de căpușă
Căpușa transmite (atenție, numai dacă este purtătoarea infecției!) boli grave omului: febra butonoasă, boala Lyme, tularemia, babesioza, meningo-encefalita virală.
r Febra butonoasă - boala duce la deces, dacă nu este tratată. Însă, dacă se urmează terapia corespunzătoare, se vindecă în câteva săptămâni. Primul simptom este apariția unei pete negre, la locul mușcăturii; bolnavul resimte apoi și febră, erupții pe piele, frisoane, greață și vărsături.
r Boala Lyme - singurul simptom care evidențiază prezența acestei afecțiuni este o erupție cutanată, cu o formă inelară, roșie, ce apare la locul mușcăturii încă din primele ore. De la o zi la alta, semnul se mărește. Chiar și în lipsa unui tratament, semnul dispare în câteva săptămâni, dar mai târziu starea victimei se agravează: apare paralizia nervului facial, febră, meningita, amețeli și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, tulburări de ritm cardiac.
r Tularemia - la locul mușcăturii apare un șancru, urmat apoi de inflamarea ganglionilor limfatici. În absența tratamentului, febra persistă câteva săptămâni. Dacă este tratată, boala se vindecă în două săptămâni.
r Meningo-encefalita virală - începe să se manifeste la o săptămână de la mușcătură, prin simptome precum febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală nejustificată. După o perioadă apar și semnele de afectare cerebrală, precum durerile puternice de cap, vărsăturile, somnolența, convulsiile și starea de convulsie.

Numărul constănțenilor mușcați de căpușe este în scădere
Dr. Stela Halichidis, mana-gerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, spune că în ultimii ani, numărul cazurilor de febră butonoasă, care ajuns la unitatea constănțeană, este în scădere. Astfel, dacă în 2004 au fost tratați 143 de constănțeni mușcați de căpușe, în ultimii ani numărul pacienților a fost de doar câteva zeci.
În 2010, la nivel național au fost înregistrat 370 de pacienți mușcați de căpușe, care au dezvoltat diverse boli: 242 de ca-zuri de boala Lyme, 130 de febră butonoasă și o tularemie.

Comentează știrea

HINGHERU
12 mai 2011
CAPUSELE

Un articol scris aiurea.De la capuse s-a trecut la omorarea maidanezilor.Chiar daca ii omorati pe toti capuse tot vor fi. Capusele sunt rezultatul mizeriei din Constanta (ghici cine raspunde de curatenia orasului?)Chestia e ca ne-au mancat zilele si capusele politicieni...................

gogu
12 mai 2011
Florentina nu mai scrie la comanda!

Aparent documentat, articolul nu-si are rostul! Scuze Florentina dar se vede limpede care este "ideea" articolului! Chestia cu constantenti ajunsi la spital... las-o incolo... Anul 2004? Alo.... Suntem in 2011... Asta-i ca si chestia aia cu Rabia... Nu mai avem nici un caz prin judet de mai bine de 20 de ani dar, cum musca un caine pe vreun dobitoc betiv... fuga la spital si... injectii impotriva rabiei... Sunteti de tot rasu'. Zau asa... Stim ce se urmareste cu articolele astea! Legiferarea crimei sta pe la Parlament, gata sa fie votata... Cazul din Botosani spune tot! Dar, de ce ne miram? Aveti curajul sa spuneti adevarul informandu-va la Biobaza Constanta? Stiti ce se intampla acolo? Haideti iubiti ziaristi ! Faceti-va impartial meseria! Puteti?

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum tratați un "ochi leneș"
Sâmbătă, 14 August 2010
Stire din Sănătate : Boli grave transmise de căpușe
Miercuri, 07 Aprilie 2010
Stire din Eveniment : Cine pe cine apără în Constanța?
Pagina a fost generata in 1.3482 secunde