Cum scăpați, rapid, de durerea de cap

1395
Cum scăpați, rapid, de durerea de cap - b2e35af7079f64ee49e2721b62faea7f.jpg
Multă lume se plânge de dureri de cap zilele acestea, când primăvara se căznește să-și intre în drepturi, dar iarna nu se lasă dusă. Înainte de a recurge la medicamente - și așa românii au ajuns să fie renumiți pentru excesul de substanțe farmaceutice! - încercați un remediu alternativ.

Deși pare greu de crezut, durerea este bună, căci ne poate salva viața. Este un semnal care ne avertizează că ceva este în neregulă în organism și trebuie să luăm măsuri - să nu uităm că numeroase afecțiuni cronice, printre care și cancerele de diverse tipuri, nu au simptome decât când este prea târziu. De aceea, durerile de cap nu trebuie să ne sperie. Înseamnă că organismul reacționează, fie la modificările atmosferice, fie la problemele interioare. De altfel, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste dureri sunt frecvente: peste 60 de milioane de europeni acuză astfel de neplăceri, care se agravează odată cu venirea primăverii.
Cei mai mulți oameni se plâng, primăvara, de vâjâieli în urechi, de dureri în zona tâmplelor sau de amețeli. O variantă pentru a scăpa de aceste neplăceri sunt substanțele farmaceutice: analgezicele, aspirina sau ibuprofenul. Dar medicii au tot subliniat, în ultimii ani, că românii au deja adevărate farmacii în sertarele de acasă și că iau prea multe medicamente. De altfel, analgezicele, care parcă vă iau durerea cu mâna, pot avea urmări neplăcute pentru sistemul digestiv.

Ceaiuri și uleiuri aromate
În aceste condiții, apelați la remediile naturiste. De exemplu, uleiurile aromate de lavandă sau mentă duc la atenuarea tensiunii interioare și la ușurarea durerii. Masați-vă ușor fruntea și tâmplele cu ulei aromat, apoi întindeți-vă câteva minute, într-un loc liniștit și întunecat. Sau, în lipsă de ulei aromat, puteți să umeziți câteva plicuri cu ceai de mentă și să le aplicați pe frunte și pe pleoape, timp de cinci minute.
Minuni fac și ceaiurile de ghimbir, de rozmarin sau ceaiul negru, în cazul durerii de cap. Puneți o jumătate de linguriță de plantă într-o cană, turnați apă clocotită, ames-tecați și beți. Puteți să procedați la fel și cu rozmarinul sau ceaiul negru. Acestea au proprietăți antiinflamatoare și vă vor scăpa de durerea îngrozitoare.
Totodată, și cofeina contribuie la dispariția durerii de cap. Este indicat să consumați, încet, o cafea tare. Atenție! Sunt persoane în cazul cărora cafeaua are efectul invers, provocând o migrenă sau cefalee. În consecință, dacă nu vă împăcați cu acest lichid, mai bine recurgeți la ceaiuri.
Oricum ar fi, medicii vă sfătuiesc să nu uitați să consumați cât mai multă apă, în special în timpul crizelor de cefalee. Adeseori, chiar deshidratarea poate fi cauza acestor dureri.

Comprese și mult somn
O altă soluție pentru a scăpa de durerile de cap este folosirea com-preselor, calde sau reci. Așezând comprese calde, pe frunte sau pe ceafă, efectul va fi de ușurare a durerilor, mai ales dacă sunt provocate de schimbările presiunii atmosferice. De asemenea, puteți să faceți băi de picioare în apă căldă, care va ajuta la scăderea presiunii sângelui de la nivelul capului.
Sau puteți să recurgeți la băi cu apă rece: scufundați-vă mâinile în apă rece, atât cât suportați. Frigul va comprima vasele de sânge dilatate și durerea se va ameliora.
Cel mai bun remediu rămâne însă somnul. Asigurați toate condițiile pentru a avea un somn odihnitor - alegeți saltele tari, cearșafuri din fibre naturale, perne joase, stingeți lumina și televizorul și dormiți. Dimineață vă veți simți un alt om.

Treceți și pe la medic
Există posibilitatea ca durerile de cap să fie asociate cu o problemă medicală și, în unele situații, poate fi chiar gravă. Poate fi vorba de o hemoragie cerebrală, de o tumoare, de meningită, hipertensiune arterială, encefalită, o traumă cerebrală sau o tulburare a unor organe, precum ficatul. De aceea, dacă durerea persistă, consultați medicul de familie.

Iată ce trebuie să mâncați dacă vă doare capul
Alimentația este importantă, mai ales la schimbarea anotimpurilor. De aceea, a arătat dr. Mirela Stângaciu, medic nutriționist, este bine să măriți aportul de vitamina C. Includeți în meniul zilnic alimente bogate în această vitamină, precum măceșe, coacăze negre, urzică, pătrunjel, roșii sau varză. Nu ignorați nici ștevia sau loboda, mai ales că este sezonul lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3192 secunde