Neuronita vestibulară provoacă tulburări de echilibru

11746
Neuronita vestibulară provoacă tulburări de echilibru - b46b855b9bcfd8b80b24ca033b10519e.jpg
O problemă foarte delicată de sănătate sunt și tulburările de echilibru, statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arătând că 5-10% dintre persoanele care se prezintă la medicul de familie acuză amețeli. Pe măsură ce anii trec, aceste manifestări devin și mai frecvente.
"Este foarte posibil ca amețeala să fie însoțită și de alte fenomene, precum senzația de pânză neagră în fața ochilor, amorțirea mâinilor și picioarelor. În astfel de situații, pacientul trebuie să meargă de urgență la cel mai apropiat serviciu de neurologie, întrucât ar putea fi vorba despre un atac cerebral ischemic tranzitoriu" – precizează dr. Emil Bianu, medic primar medicină fizică.
În schimb, dacă amețeala are ca efect creșterea tensiunii arteriale, dureri în piept sau modificarea ritmului cardiac, atunci pacientul trebuie să se adreseze unui cardiolog; dacă însă tulburarea de echilibru produce deficiențe de auz, zgomote în urechi, este clar că pacientul are nevoie de părerea unui ORL-ist – a completat specialistul.

Sindromul apare în special la vârsta mijlocie
Dr. Emil Bianu ne-a mai explicat că neuronita vestibulară sau vertijul recurent benign sunt denumirile aplicate unui sindrom clinic care apare în principal la vârstele mijlocii și la adulții tineri (uneori chiar și la copii) și este caracterizată de un debut brusc cu vertij, greață, vărsături, fără diminuarea auzului. Atacurile sunt scurte și lasă pacientul pentru câteva zile cu un vertij pozițional ușor. Poate apărea numai o dată sau poate să recidiveze cu diferite grade de severitate. Din păcate, cauza este necunoscută.

Repaos la pat
În timpul episodului acut, repaosul la pat este cel mai eficient tratament, din moment ce, de obicei, pacientul poate găsi o poziție în care vertijul este minim. Dimenhidrinatul, ciclizina sau meclizina, în doze de 25 la 50 mg, administrate de trei ori pe zi, sunt utile în cazul atacurilor prelungite.

Dietă hiposodată și sedative ușoare
Cu toate că valoarea sa este dificil de apreciat, o dietă hiposodată este încă folosită în tratament. Sedativele ușoare pot fi de folos în cazul pacienților an-xioși între atacuri. De asemenea, se impun cure repetate de protecție împotriva degenerescenței celulelor ciliare delicate vestibulare (cu vitamine din complexul B și protectori nervoși - Piracetam, Cerebrolizin, Cavinton).
Dacă atacurile persistă într-o manieră severă, ce afectează calitatea vieții pacientului, o ameliorare permanentă se poate obține prin distrugerea chirurgicală a labirintului afectat sau secționarea porțiunii vestibulare a nervului vestibular, situată intracranian (manevră ce implică riscul pierderii auzului) – a conchis specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3816 secunde