Psoriazisul nu se vindecă, dar poate fi ținut sub control

5069
Psoriazisul nu se vindecă, dar poate fi ținut sub control - f0c14413b7ed76e8217d93afed57662d.jpg
Boală dermatologică cronică, psoriazisul se caracterizează printr-o creștere exagerată a celulelor pielii, având drept rezultat apariția unor plăci roșii, acoperite cu cruste alb-siderii, proeminente. Plăcile apar cu preponderență pe mâini, tălpi, scalp, în zona coatelor și genunchilor.

Dr. Gheorghe Nicola, medic șef Clinica de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a arătat că boala este genetică, se moștenește, dar dezvoltarea ei poate fi influențată și de o serie de factori din mediul extern. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul sfatulmedicului.ro, aproximativ o treime dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au cel puțin o rudă cu respectiva boală.

Factori care agravează boala
Printre factorii responsabili de agravarea afecțiunii, a arătat specialistul, se numără clima rece și uscată (pe de altă parte, clima caldă, soarele și razele ultraviolete pot ameliora simptomele bolii), leziunile cutanate, stresul, anxietatea, infecțiile (în special cele ale gâtului), medicamentele antiinflamatorii și cele pentru tratarea bolilor cardiace, hipertensiunii. Din acest motiv, bolnavii trebuie să consulte specialistul dermatolog înainte de a ingera astfel de medicamente.
Simptomele psoriazisului sunt plăcile cutanate roșii, cu cruste lucioase (prezente la aproximativ 90% dintre bolnavi), zone sângerânde, rezultate din descuamarea leziunilor cutanate (semnul Auspitz, cum este denumit în terminologie medicală), mâncărime, modificări la nivelul unghiilor (apariția unor pete, îngălbenirea sau chiar desprinderea lor de la rădăcină).

Tratamentul ameliorează simptomele
În prezent nu există un tratament care să ducă la vindecarea bolii, dar există scheme terapeutice ce ameliorează simptomele. În cele mai multe cazuri, este de ajuns aplicarea unor creme, pentru reducerea plăcilor și inflamării, dar în cazurile grave medicul va prescrie și medicație orală. Terapia psoriazisului este pe bază de compuși ai vitaminei D, de costicosteroizi sau retinoizi.
Totodată, medicul poate indica fototerapia (expunerea, pentru o perioadă scurtă de timp, la raze ultraviolete de tip B) - ce va fi însoțită de aplicarea de unguente sau creme.
Specialistul a atras atenția că în numeroase situații pacienții cu psoriazis sunt nevoiți să încerce mai multe scheme terapeutice până la găsirea tratamentului eficient pentru remisiunea bolii. În consecință, este important ca bolnavii să efectueze regulat consulturi medicale de specialitate.
Afecțiunea, chiar și sub tra-tament, are o evoluție imprevizibilă, cu recidive și agravări. Simptomele bolii pot apărea brusc și dispar la fel de neașteptat, iar ciclul de remisiuni este prezent pe tot parcursul vieții. Drept pentru care, este important ca bolnavii să evite factorii agravanți și să ia măsuri pentru a-și proteja pielea. Astfel, se impune evitarea frigului, expunerea excesivă la soare, bolnavii să se preocupe de îngrijirea în mod special a scalpului, nu neapărat a firului de păr, să îngrijească unghiile evitând tehnicile agresive de manichiură care pot duce la apariția leziunilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3388 secunde