Pirozis ("arsură în capul pieptului") nu are nicio legătură cu inima

6292
Pirozis (
Dacă aveți arsuri frecvente, scoateți din alimentație usturoiul, ceapa, tomatele, citricele, ciocolata, cafeaua, alcoolul și menta sub orice formă (lichior, în sosuri sau ceai). Spuneți adio fumatului și nu vă întindeți timp de două-trei ore după ce ați luat masa. În timpul somnului este bine ca perna să fie mai ridicată.

În ciuda denumirii, arsurile localizate în capul pieptului nu au nicio legătură cu inima. Potrivit medicului primar Emilian Banu: "Practic, atunci când valva dintre esofag și stomac se deschide prea mult sau prea des, acidul din stomac poate să urce pe esofag, producând hiperaciditate, însoțită de o senzație de arsură". Pentru stabilirea cauzei declanșatoare este necesară cunoașterea antecedentelor patologice - vârstă, obiceiuri alimentare, orarul meselor, caracterul și eventual asocierea acestei "arsuri" cu alte simptome etc. "Cel mai frecvent, acest simptom apare în gastritele acute și cronice și în ulcerul gastric și duodenal. Recomandarea mea este ca aceste senzații să fie luate în serios, iar pacientul să se adreseze de îndată unui specialist, pentru a nu complica ulterior lucrurile", ne-a mai spus spe-cialistul.

Factori favorizanți
Printre factorii de mediu care favorizează aceste senzații se află și fumatul, frecvența ulcerului la fumători corelându-se cu durata fumatului. Specialistul atrage atenția că vindecarea ulcerului la fumători se face mult mai greu, iar redeschiderea acestuia este, de asemenea, mai frecventă la persoanele care fumează.
"Se știe că bolile de stomac sunt strâns legate și de regimul alimentar, iar prăjelile, cafeaua, produsele alimentare condimentate, alcoolul, diferite medicamente ca aspirina și alte antiinflamatorii, stresul, dar și o serie de factori genetici duc la creșterea frecvenței ulcerului la rudele de gradul întâi ale ulceroșilor" – precizează dr. Emilian Banu.
Senzația de arsură este localizată în capul pieptului, adică între epigastru și/sau hipocondrul drept. Uneori durerea poate iradia chiar în spate. Acest tip de durere poate apărea sau dispărea în funcție de ingestia de alimente și este oarecum diferită în ulcerul gastric față de cel duodenal. Astfel, în ulcerul gastric, ingestia de alimente calmează durerea pentru circa o oră și jumătate, după care reapare, pentru ca ulterior calmarea durerii să apară spontan. În ulcerul duodenal, ingestia de alimente calmează durerea pentru circa o oră și jumătate - trei ore, după care reapare și persistă până la o nouă ingestie de alimente.
La bolnavii cu ulcer duodenal durerea poate apărea și noaptea, bolnavul trezindu-se cu o senzație de "foame dureroasă". Altă caracteristică a durerii este episodicitatea, ce constă în apariția durerii în mai multe zile succesive. Fără tratament, durerea persistă de la două la șase săptămâni. "Vă sugerez să nu așteptați ca această durere să treacă de la sine, să luați medicamente… după ureche sau să amânați prezentarea la medic, situație care nu poate genera decât agravarea unei gastrite sau ulcer, mai ales în condițiile nerespectării unui regim de viață echilibrat" – conchide dr. Emilian Banu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3816 secunde