Care sunt cauzele senzației de arsură în gură

176
Care sunt cauzele senzației de arsură în gură - senzatiadearsura-1623953098.jpg

Articole de la același autor

Aveți senzația că vă arde gura? Vă confruntați des cu această problemă? Dacă nu scăpați de ea, vă creează disconfort zilnic, mergeți la medic, întrucât în unele cazuri, poate afecta chiar și calitatea vieții pacientului. Dr. Ion Melnic este de părere că glosodinia, așa cum este denumită în termeni medicali, este o stare caracterizată printr-o senzație puternică de arsură la nivelul limbii, a obrajilor, a gingiilor sau chiar a întregii cavități bucale, atunci când ajunge la extreme.

De multe ori, această senzație este asemănătoare cu cea resimțită în urma contactului cu lichide sau alimente fierbinți. Există două tipuri de glosodinie: cea primară, ale cărei cauze nu sunt încă elucidate, și cea secundară, care este, de fapt, o consecință a unor afecțiuni sistemice. Cea din urmă, fiind și cea mai frecventă, este o afecțiune ale cărei simptome ar putea fi măcar diminuate, dacă nu chiar evitate.

Dacă aveți probleme cu senzația de arsură în gură, este foarte posibil să aveți probleme cu dantura, pentru că sănătatea cavității bucale influențează direct apariția glosodiniei. Ne referim aici la creșterea anormală a dinților ori la implanturile realizate greșit, care pot leza suprafața internă a cavității bucale. De asemenea, și ticurile nervoase, cum ar fi bruxismul (scrâșnirea dinților), precum și iritația excesivă a cavității bucale, cauzată mai ales de periajul excesiv, utilizarea frecventă a apei de gură și consumul băuturilor acidulate, pot facilita instalarea glosodiniei.

De asemenea, senzația de arsură în gură poate anunța un deficit de vitamine, motiv pentru care specialiștii atenționează că o dietă săracă în substanțe nutritive, mai ales în ceea ce privește vitaminele din grupul B, facilitează apariția senzației de arsură în gură. Cele mai accesibile alimente bogate în B-uri sunt: cartofii, somonul, morcovii, fasolea păstăi, pepenele galben, vinetele, mazărea, varza creață, nucile, tonul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2663 secunde