Care sunt cei mari inamici alimentari din zilele noastre

762
Care sunt cei mari inamici alimentari din zilele noastre - zahar-1312304159.jpg
Sunt multe prostii pe care le mâncăm în zilele noastre. E-uri, îngrășăminte chimice, conservanți, dar poate cele mai periculoase dintre toate sunt clasicele prafuri fără de care alimentele nu ar avea niciun gust. Este vorba despre zahăr și sare. Fără ele nu se poate, dar în epoca modernă ele au devenit ade-vărate otrăvuri albe. Și asta nu pentru că ar fi prea procesate sau nu ar mai fi naturale, ci pentru că sunt folosite în exces. Dulciurile sunt din ce în ce mai dulci, iar alimentele sunt din ce în ce mai bogate în sare.

Tocmai de aceea, medicii sunt din ce în ce mai zeloși în a ne recomanda să limităm cantitățile de zahăr și sare pe care le consumăm. De obicei, alimentele care conțin îndulcitori adăugați în timpul prelucrării sau preparării furnizează multe calorii, dar sunt sărace în vitamine și minerale. De asemenea, alimentele care conțin mult zahăr favorizează cariile.

Sunt ascunse peste tot

Din aceste motive, recomandările dietetice încurajează limitarea alimentelor și băuturilor la care s-au adăugat îndulcitori. În majoritatea cazurilor, sursa principală de zaharuri adăugate o reprezintă băuturile răcoritoare obișnuite.

Alte surse importante sunt bomboanele, prăjiturile, fursecurile, băuturile din fructe și deserturile pe bază de lactate, cum este înghețata. Nu permiteți ca băuturile răcoritoare sau alte dulciuri să înlocuiască în alimentația dumneavoastră alimentele de care aveți nevoie pentru a vă menține într-o stare bună de sănătate.

Otrava albă si dulce

Zahărul alb este invenția și tentația epocii moderne. Nutriționiștii îl numesc "otrava albă" și consideră că acest aliment ar trebui eliminat din dieta noastră. El este mortal pentru oameni, pentru că nu aduce decât calorii "goale", după cum se exprimă nutriționiștii. Lipsește paleta de enzime, minerale și vitamine naturale organice care s-au pierdut în procesul de rafinare a zaharului. Dincolo de decalcifieri osoase și carierea dinților, zahărul alb afectează fiecare organ din corp. La început, zahărul este depozitat în ficat sub forma glicogenului. Dar, capacitatea ficatului fiind limitată, consumul zilnic de zahăr alb duce la umflarea ficatului ca un balon. Atunci când ficatul este plin până la refuz, surplusul de glicogen se întoarce în sânge sub formă de acizi grași, care ajung în fiecare zonă a corpului și se depun în cele mai inactive părți: abdomen, șolduri, piept.

Sarea-n bucate, dar cu măsură

În ceea ce privește sarea, ea este principala sursă de sodiu din alimente, însă nu trebuie consu-mată în exces. Rația de sare sufi-cientă pe zi pentru o persoană de vârstă adultă nu trebuie să depă-șească o jumătate de linguriță, adică 2-3 grame. Nu e vorba doar de sarea pe care o presărăm în mâncare, ci și de cea conținută în produsele alimentare, începând cu pâinea, murăturile, brânza. Nume-roase studii au indicat că un con-sum crescut de sodiu este asociat cu hipertensiunea arterială. Majoritatea americanilor consumă prea multă sare.

Alternative sănătoase

În alimentele naturale se găsesc doar cantități mici de sodiu. Majoritatea sodiului pe care îl consumați este adăugat în timpul prelucrării și preparării alimentelor. Pentru a limita cantitatea de sodiu preparați-vă cu atenție alimentele. Citiți etichetele alimentelor prelucrate. Felurile de mâncare congelate, supele, amestecurile ambalate, cerealele, brânzeturile, sosurile și dressing-urile pentru salate pot avea un conținut mare de sodiu. Când preparați diferite feluri de mâncare, condimentați cu ierburi aromate, condimente sau fructe, în loc de sare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Arsenic în hrana copiilor
Marţi, 12 Aprilie 2011
Stire din Cetățenești : Cum poți mânca sănătos la birou
Pagina a fost generata in 0.3216 secunde