Ce afecțiuni putem moșteni de la părinți

2136
Ce afecțiuni putem moșteni de la părinți - bolimosteniteparinti-1340639427.jpg

Articole de la același autor

În situația în care ai cazuri de cancer, hipertensiune sau diabet în familie, riscul să suferi și tu de aceeași afecțiune este destul de ridicat. Este esențial să știi care sunt bolile care îi afectează pe părinții sau bunicii tăi pentru a depista din timp eventualele probleme de sănătate.

Istoricul medical al familiei reprezintă una dintre principalele măsuri de depistare a bolilor genetice. Medicii specialiști spun că este foarte important să discutăm cu membrii familiei pentru a ști cu exactitate la ce boli suntem mai predispuși.

Cancerul de sân, moștenit de la rudele de gradul I sau II
Cancerul este una dintre principalele boli ereditare, iar persoanele care au avut în familie cazuri de cancer ar trebui să fie foarte atente să își mențină un stil de viață sănătos. De asemenea, ar fi indicat ca acestea să își monitorizeze starea de sănătate pentru a depista din timp eventualele modificări celulare care indică riscul instalării cancerului.
"De obicei, persoanele care au rude cu probleme prezintă risc crescut de a suferi de boala respectivă. Cancerul de sân poate fi moștenit de la mamă, soră sau cel mult de la mătușă, în general de la rudele de gradul I sau II. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să fie transmise genetic exact aceleași forme de cancer", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Narcisa Tănase, medic de familie.
Dr. Tănase a mai spus că șansele de vindecare sunt foarte mari dacă descoperim cancerele de sân, colon sau prostată în stadii incipiente.
"Cei care știu că au cazuri de cancer în familie ar trebui să își facă anumite analize pentru a descoperi din vreme boala. Dacă depistăm cancerele de sân, colon sau chiar și prostată la timp, putem oferi tratamentul necesar pentru a învinge afecțiunea", a precizat medicul de familie.

Părinții hipertensivi transmit boala copiilor
Ereditatea este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, iar dacă un membru al familiei tale a fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau alte afecțiuni ale inimii, cel mai probabil și tu suferi de aceeași boală.
"În familiile cu părinți hipertensivi, majoritatea copiilor au aceeași problemă", spune dr. Narcisa Tănase.
Primele simptome care te-ar putea îngrijora sunt respirația îngreunată, durerea în piept sau palpitațiile. Arteroscleroza, cardiopatia hipertrofică, angina pectorală, cardiopatia ischemică, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral sunt câteva dintre bolile cardiovasculare care se transmit genetic. În plus, sedentarismul, fumatul și consumul de alimente bogate în grăsimi crește de până la cinci ori riscul de a avea boli de inimă.
Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor cu diabet de tip 1, adică diabeticii dependenți de insulină, au moștenit această afecțiune de la părinți.
"Diabetul de tip 1, pentru care este necesară insulina chiar de la început, se poate transmite și la copii sau nepoți, spre deosebire de diabetul zaharat de tip 2, care nu este genetic", a adăugat dr. Narcisa Tănase.
Acest tip de diabet reprezintă 5 - 10 la sută din totalul cazurilor de diabet și apare când pancreasul secretă cantități insuficiente de insulină sau când modul în care organismul utilizează insulina este deficitar.

Risc crescut de îmbolnăvire pentru copiii cu părinți alergici
Dr. Narcisa Tănase ne-a mai spus că și alergiile se pot moșteni de la părinți, iar cei mai vulnerabili sunt copiii ai căror părinți sau frați au suferit de astm sau orice tip de alergii.
"Dacă aveți cazuri de alergii în familie, riscul de a dezvolta și dumneavoastră alergii este foarte crescut. Însă se poate întâmpla să fiți sensibili la cu totul alte substanțe decât părinții", a explicat medicul de familie.
Potrivit unor studii de specialitate, în cazul în care unul dintre părinți a suferit de astm sau alergii, riscul ca cel mic să moștenească afecțiunea este de 30 - 50 la sută, iar dacă ambii părinți au fost afectați, riscul crește la 80 la sută.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8837 secunde