Ce este pericoronarita și ce complicații severe poate produce

2081
1
Ce este pericoronarita și ce complicații severe poate produce - pericoronarita-1359302495.jpg
Molarii de minte sunt ultimii dinți permanenți, care erup pe arcada dentară, în general între 16 și 20 de ani. În cele mai multe cazuri se întâmplă să nu mai aibă loc pe arcada dentară, ceea ce poate produce incluzia molarilor de minte. Acest proces poate determina o serie de accidente și complicații cu manifestări extrem de variate, complicații septice, cunoscute sub denumirea de pericoronarite produse prin inflamarea sacului pericoronar.

Ce complicații ne pasc

Pericoronarita netratată la timp duce la complicații mai grave localizate în părțile moi perima-xilare, în os, în ganglioni și compli-cații la distanță precum: tulburări nervoase: nevralgii dentare, algii cervico-faciale,tulburări mecanice și vasomotorii, complicații tumorale, sau fracturi mandibulare.

"Dintre toate aceste complicații, urgențele sunt reprezentate de complicațiile septice ale incluziei dentare, adică de pericoronarite care pot fi congestive și supurante. În pericoronarota congestivă, pecientul simte o durere spontană sau provocată, jenă la masticație și trismus ușor, care înseamnă că deschiderea gurii este împiedicată de procesul inflamator. Aceste fenomene pot dispărea pentru câteva zile, după care , de cele mai multe ori, evoluează spre o corona-rită supurantă. Pentru a nu se ajunge în acest stadiu, se recomandă efectuarea unui tratament de urgență, care constă în irigații bucale cu soluții antiseptice, cauterizarea țesutului mucoasei, urmate de tratamentul cu agenți fizici", explică dr. Dorina Contor, medic dentist.

Tratamentul vizează ridicarea pragului imunitar

Tratamentul general vizează ridicarea pragului imunitar cu vitamino-terapie, iar pentru combaterea durerii și congestiei se pot administra antiinflamatoare și antialgice. "În cazul pericoronaritei supurante, pacientul se prezintă cu o stare generală alterată, cu fenră 38-39,5 grade, cu lipsa poftei de mâncare, cu imposibilitatea de a deschide gura, cu durere care iradiază spre toată partea afectată cuprinzând urechea și timpanul. Apare puroiul în dreptul molarului de minte. În acest caz, tratamentul este unul chirurgical, prin care se va efectua drenajul sacului pericoronar și apoi decapușonarea, adică îndepărtarea chirurgicală a gingiei", completează dr. Dorina Contor. După două-trei zile , atunci când fenomenele inflamatorii au cedat, se îndepărtează dintele cauzal.

Îngrijirea post-operatorie

După terminarea intervenției chirurgicale de îndepărtare a molarului de minte, medicul recomandă o serie de proceduri care trebuie respectate pentru un tratament corect. "În primul rând se va aplica un pansament supraalveolar timp de una-două ore pentru a preveni apariția unei sângerări și pentru a proteja formarea cheagului endo-alveolar. Apoi, se vor aplica comprese reci pe zona exterioară a obrazului care se va tumefia în primele două zile. Se recomandă o dietă care să conțină doar alimente moi, servite la temperatura camerei, în primele două zile. Se va evita periajul dentar în zona operată, în prima zi după intervenție, iar gura va fi irigată cu soluții antiseptice. Post-operator se va administra și un tratament medicamentos cu antibiotice, antialgice și antiinflamatorii", susține medicul dentist.

La pacienții tineri, în perioada de erupție normală a molarului de minte, când nu sunt procese infecțioase evolutive, intervenția se poate practica în orice moment, efectuându-se astfel și o profilaxie a eventualelor complicații.

Comentează știrea

vlad
17 martie 2016
pericoronarita

am avut la 28 ani (nu in intervalul 16 - 20 ani cum ati specificat in articol) si am suferit 22 saptamani din cauza trismusului care mi-a infectat primul dinte ramas in urma tratarii pericoronaritei (nr. extractiei molarului de minte care mi-a provocat aceasta stare neplacuta). In permanenta am simt usoare dureri in zona dintelui "liber" (nu era gingie in zona exterioara alaturata) si am consumat aproape permanent salvie ca sa nu cedeze mai tare acel dinte. O mica relaxare mi-a crescut trismusul cel putin pentru o zi

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.695 secunde