Ce impact au intoleranțele alimentare nedepistate la timp

506
Ce impact au intoleranțele alimentare nedepistate la timp - intolerante-1341499286.jpg
Din ce în ce mai mulți oameni descoperă că au intoleranțe alimentare față de anumite produse. Spre deosebire de alergii, care au un efect imediat, intoleranțele se manifestă chiar și după câteva luni de la ingerarea alimentului problemă. Din acest motiv, persoanele care se îmbolnăvesc nici nu își pot da seama de ce starea lor de sănătate s-a înrăutățit. 

Din estimările Organizației Mondiale a Sănătății, jumătate din populația globului suferă de intoleranță alimentară, dar statisticile arată că, la ora actuală, doar un miliard de oameni sunt diagnosticați. Depistarea intoleranței și adoptarea unei diete corespunzătoare sunt esențiale pentru a preveni consecințele acestei afecțiuni.

Cu toate că multe persoane nu văd nicio diferență între aceste două afecțiuni, medicii ne explică de ce nu ar trebui să confundăm intoleranțele alimentare cu alergiile.

"Alergiile alimentare sunt răspunsuri imune la contactul organismului cu un aliment, iar reacțiile sunt imediate. Simptomele pot apărea de la câteva minute până la câteva ore de la ingestie și se manifestă, de obicei, prin dureri abdominale, vărsături, erupții cutanate și uneori edeme", am aflat de la dr. Ionica Ciortan, medic primar în medicina generală - pediatrie, în cadrul clinicii Iowemed din Constanța.

Dr. Ciortan a spus că intoleranța alimentară reprezintă un răspuns imun întârziat.

"Alimentul rămâne în intestin mai mult timp, nu se digeră corect și creează balonări, inflamație cronică intestinală, dureri cronice abdominale, în unele cazuri și erupții cutanate. Spre deosebire de alergii, la intoleranțe simptomele apar abia după câteva zile sau chiar și după câteva săptămâni sau luni de la ingestie", a adăugat medicul.

Potrivit dr. Ciortan, cea mai frecventă intoleranță alimentară este cea la lactoză, care se poate instala la copiii mici încă de la primele luni de viață.

"Cei mai mulți bebeluși afectați sunt micuții care nu sunt hrăniți la sân și dezvoltă o intoleranță la lactoză din cauza laptelui de vacă, nerecomandat copiilor mai mici de șase luni", a afirmat medicul. În plus, în ultima perioadă, s-au înmulțit și intoleranțele la gluten și la fructoză.

Efectele nefaste ale intoleranței alimentare

În cazul în care nu sunt depistate, intoleranțele alimentare pot genera, după un timp, un sindrom cronic intestinal și de aceea afectează starea de nutriție.

"Dacă aceste intoleranțe nu se tratează, pot genera obezitate sau din contră, scădere majoră în greutate, astm bronșic, boli de piele generice precum psoriazisul, fisuri anale, constipație sau diaree cronică. Chiar și atacul de panică este întreținut de intoleranțele alimentare", a punctat dr. Ionica Ciortan.

Medicul ne-a informat că intoleranțele alimentare pot fi depistate prin două teste diferite, ambele disponibile în cadrul centrului medical Iowemed.

"Există testul bioelectronic prin metodă non-invazivă, recomandat copiilor, dar și teste sanguine, prin care se dozează anticorpii specifici pentru fiecare aliment în parte. Din ce în ce mai multe persoane apelează la serviciile clinicii noastre pentru aceste teste. Avem chiar și pacienți din alte orașe care vin special aici pentru acest lucru", a menționat dr. Ionica Ciortan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne ferim de alergiile de sezon
Pagina a fost generata in 0.2583 secunde