Ce mari probleme întâmpină medicii de familie în activitatea de prevenție

218
Ce mari probleme întâmpină medicii de familie în activitatea de prevenție - fondpacientiijpg-1461689502.jpg

Articole de la același autor

Cei 140 de medici participanți la ediția cu numărul 14 a simpozionului regional "Practic MF", desfășurat, timp de două zile, la Eforie Nord, s-au bucurat de un program cu un puternic caracter interdisciplinar. 


Abordarea inedită a lucrărilor cu teme variate, din mai multe domenii, a păstrat interesul invitaților. Acest lucru a demonstrat faptul că evenimentul a evoluat, de la o ediție la alta, prin adaptarea la nevoile de informare a medicilor. 


Alături de prof. dr. Nicolae Calomfi-rescu, au susținut discursuri 21 de medici cu specializările: medicină de familie, psihiatrie, sănătate publică, boli infecțioase, endocrinologie, neurologie, medicina muncii, pediatrie, medicină internă, dermato-venerologie, gastroenterologie și medicină sportivă. 


La eveniment, au fost prezenți repre-zentanții asociațiilor județene și patronatelor județene ale medicilor de familie, printre care și dr. Laura Maria Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie Tomis - Constanța. 


Astfel, în urma evenimentului, concluzia a fost că principalele obstacole în acti-vitatea de prevenție din cabinetul medicului de familie sunt: durata consultației, lipsa strategiilor de intervenție preventivă, aspectele legislative și dezinteresul pacienților pentru recomandările preventive. "Activitatea medicală preventivă se regăsește în activitatea medicului de familie mai mult decât în orice altă specializare medicală, fiind determinată de cele două principii de bază ale medicinii de familie: continuitatea și primul contact cu pacientul sănătos sau bolnav", a declarat dr. Costinela Georgescu, medic de familie. 


Pacienții "tratează" superficial prevenția 
Aceste intervenții preventive nu pot fi efectuate și evaluate corect dacă medicul de familie nu este susținut și motivat, iar pacientul informat și cumva "constrâns" să apeleze la aceste servicii. Nu există proceduri de intervenție preventivă pe segmente de vârstă, pe grupuri popu-laționale la risc, astfel încât medicul de familie se adaptează fiecărui pacient și nevoilor acestuia. Primul obstacol pe care l-au amintit medicii de familie este timpul de care dispun pentru a comunica cu pacientul. Apoi, inexistența unor strategii de intervenție preventivă, în care să se menționeze rolul fiecărui furnizor: medicul de familie, medicul școlar, medicul specia-list, rolul rețelei de asistență medicală comunitară și, nu în ultimul rând, aspectele legislative, modalitatea de plată a serviciilor preventive.


"Mai putem considera un obstacol în reușita acestei activități de prevenție și modul superficial și uneori dezinteresat cu care pacienții abordează recomandările preventive comparativ cu cele curative, fiind mai greu pentru noi, medicii de familie, să prevenim decât să tratăm", mărturisește medicul de familie. 


Medicii sunt de părere că populația trebuie educată cu privire la prevenția afecțiunilor, însă acest lucru este greu de făcut, deoarece pacienții nu țin cont întotdeauna de sfaturile medicilor de familie și ajung la aceștia doar în momentul în care sunt deja bolnavi. "Prevenția este deosebit de importantă, medicina de familie fiind practic singura specializare care face și prevenție. Evaluarea periodică a stării de sănătate a pacienților, depistarea precoce a factorilor de risc pentru diferite afecțiuni și recomandările adecvate pentru reducerea și chiar înlăturarea acestora sunt elemente extrem de importante. Acestea, efectuate corect, periodic și profesionist, ar putea aduce un mare beneficiu sistemului medical și societății, permițând în timp reducerea apariției bolilor cronice, care înseamnă în primul rând costuri ridicate ulterioare pentru sistemul de sănătate", a declarat dr. Laura Maria Condur, președinte al Asociației Medicilor de Familie Tomis - Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.711 secunde