Ce trebuie să mănânci zilnic pentru o greutate ideală

971
Ce trebuie să mănânci zilnic pentru o greutate ideală - catecaloriipoticonsumapezi-1353968021.jpg
Cine nu își dorește ca pe parcursul vieții să obțină o greutate ideală? Spe-cialiștii susțin că menținerea greutății în raport cu sexul și vârsta este esențială pentru o viață sănătoasă. În plus, oamenii pot controla consumul caloric zilnic prin activitatea fizică. Odată ce o persoană ajunge la obezitate, efortul de a restabiliza metabo-lismul este mult mai mare decât este necesar în mod normal. Spe-cialiștii Medicover Constanța recomandă un stil de viață sănă-tos, însoțit de o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate. 

Necesarul zilnic de calorii raportat la vârstă și sex

Medicii recomandă ca necesarul zilnic de calorii să fie calculat după criteriile de vârstă și sex. Astfel, pentru femeile între 19 și 30 de ani, sedentare, aportul de calorii nu trebuie să depășească 1800-2000. dacă dieta este însă combinată cu exercițiile fizice, atunci situația se schimbă. Raportul de calorii este de 2200 sau chiar 2400 de calorii pe zi, în cazul persoanelor active. Când vine vorba de bărbați, situația se schimbă, pentru că fizic aceștia au nevoie de mai mult. Așadar, pentru aceeași categorie de vârstă, bărbații au nevoie de 2600 de calorii zilnice dacă sunt sedentari și până la 3000 de calorii dacă au o viață activă. Pentru persoanele care trec însă de vârsta de 50 de ani, menținerea greutății normale poate să devină o adevărată provocare. În cazul femeilor sedentare sunt suficiente 1600 de calorii, iar al bărbaților 2800. Numai cei care rămân încă activi și combină dieta cu mișcarea, necesarul de calorii poate crește ușor.

Carbohidrații, grăsimile și proteinele

Carbohidrații, proteinele și lipidele sunt principalele surse de calorii în alimentație. Majoritatea alimentelor și lichidelor conțin o combinație a acestor macronutrienți în diferite proporții. Carbohidrații, adică toate alimentele dulci, oferă patru calorii pe gram. Specialiștii îi clasifică în carbohidrați simpli, adică zahărul, și complecși, adică fibre și amidon.

Proteinele oferă același număr de calorii pe gram ca și carbohidrații, dar se găsesc în alimente de origine animală și vegetală: pește, vită, porc, ouă, lapte, și mazăre, fasole, nuci, semințe și produse de soia.

Lipidele sunt principalele surse de calorii care se pot regăsi atât în natură, cât și în procesele de preparare a tuturor alimentelor.

Sfaturi pentru echilibrul caloric

Creșterea aportului de cereale integrale, legume și fructe l redu-cerea aportului de alimente dulci l monitorizarea aportului de lichide carbogazoase dulci l monitorizarea aportului de alcool la adulți, deoa-rece acesta are 7 calorii pe gram l daca mâncați în afara casei, puteți alege porții mai mici sau opțiuni calorice scăzute l aveți în vedere aportul total zilnic caloric l moni-torizați aportul alimentar l preparați, serviți și consumați porții mai mici de alimente și lichide, în special cele cu un conținut caloric crescut l mâncați un mic dejun nutritiv.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Alege o dietă sănătoasă
Pagina a fost generata in 0.2425 secunde