Cele două fețe ale vaccinării. Cât de importantă este imunizarea nou-născutului și a sugarului

2631
Cele două fețe ale vaccinării.  Cât de importantă este imunizarea nou-născutului și a sugarului - fonddouafeteimunizare-1470573677.jpg

Articole de la același autor

În contextul în care vaccinarea este privită ca fiind "lupul cel rău", mai degrabă decât ca o soluție salvatoare, de către părinți, foarte mulți dintre aceștia refuză să respecte sfaturile medicilor specialiști și să îi vaccineze pe cei mici, potrivit programelor naționale, întocmite de Organizația Mondială

a Sănătății. Unii medici de familie și-au arătat de multe ori dezamăgirea cu privire la decizia părinților de a nu-și vaccina copiii, afirmând că unele vaccinuri sunt foarte importante, mai ales cele administrate nou-născuților și sugarilor.

Dr. Mimi Inceu, medic specialist neonatolog în cadrul Spitalul privat Euromaterna, ne împărtășește informații despre cât de importante sunt anumite vaccinuri, mai ales pentru nou-născuți și sugari. Potrivit medicului specialist, copiii, în special în primul an de viață, au mare nevoie de protecție. Milioane de copii se bucură de sănătate ca urmare a efectului sigur protector al imunizărilor active. Vaccinările constituie modalitatea de a induce imunizarea activă dobândită artificial. Ele stimulează maturarea sistemului celular, imunocompetent, ceea ce justifică începerea vaccinărilor cât mai curând după naștere.

Adesea, părinții se întreabă: "Să-mi vaccinez copilul imediat după naștere, în maternitate, conform schemei naționale de vaccinări sau să nu-mi vaccinez deloc copilul, începând din maternitate?".

Specialistul afirmă că aceasta este o întrebare cu o situație delicată, tot mai des întâlnită în ultima vreme, un subiect important pe care unii părinți îl consideră neclar, din cauza unor surse variate de informare, nu întotdeauna exacte din punct de vedere medical.

"Vaccinarea este una dintre cele mai de succes intervenții, la nivel mondial, prin care au fost prevenite milioane de decese și dizabilități produse de cele șase boli: difterie, rujeolă, tuse convulsivă, poliomielită, tetanos, TBC. În prezent, există 27 de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, boli care apar la sugari, copii, adolescenți și adulți", explică dr. Mimi Inceu.

Standardele vaccinării, stabilite de autorități

Iată și poziția generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) referitoare la vaccinuri: vaccinurile utilizate pe scară extinsă în domeniul sănătății publice trebuie să îndeplinească standardele OMS. Vaccinurile trebuie să fie sigure și să aibă un impact semnificativ împotriva bolii în toate grupele de populație pentru care sunt recomandate. Vaccinurile destinate sugarilor sau copiilor mici trebuie să fie ușor de adaptat la programele naționale și la calendarul de imunizare din copilărie. Acestea nu trebuie să interfereze cu răspunsul imun la alte vaccinuri administrate simultan, să fie formulate conform standardelor tehnice, în condițiile de refrigerare și de depozitare stabilite. Vaccinurile trebuie să fie accesibile din punct de vedere financiar, pentru diferite zone defavorizate. Aceste standarde OMS referitoare la vaccinuri, exprimă opinia unor autorități la nivel mondial, completate de expertiza teoretică și practică a medicilor din diverse specialități din România, implicați în managementul bolilor infecțioase pediatrice.

"Un copil corect vaccinat, în plină stare de sănătate, va fi protejat în perioada copilăriei. Un exemplu referitor la incidența complicațiilor neurologice ale vaccinării antirujeolice este comparabilă cu a altor vaccinuri cu virus viu atenuat, dar beneficiile vaccinării întrec cu mult riscurile bolii", mărturisește medicul neonatolog.

Așadar, specialiștii menționează că vaccinurile prezintă și riscuri, dar că, fără acestea, am avea mai mulți copii bolnavi, iar afecțiunile, care de-a lungul timpului au făcut ravagii, ar crea din nou complicații grave.

"În concluzie, vaccinurile nou-născutului și sugarului sunt asociate cu protecție, imunitate, copilărie sănătoasă, confort psihic al copiilor și părinților", conchide specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5946 secunde