Conjunctivita poate progresa către infecții severe, care vă pun în pericol vederea

395
1
Conjunctivita poate progresa către infecții severe, care vă pun în pericol vederea - fondconjunctivita1jpg3-1669218374.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulţi copii se confruntă în această perioadă cu episoade de conjunctivită, afecţiune ce reprezintă inflamația membranei conjunctive care acoperă fața posterioară a pleoapelor și fața anterioară a sclerei, până la limbul sclero-cornean. Funcția esențială a conjunctivei este de protecție și umidificare a ochiului, dar, fiind o membrană mucoasă, diferiți agenți pot adera la conjunctivă, copleșind astfel mecanismele normale de apărare și producând simptome clinice de roșeață, modificare de secreții, iritație și, eventual, fotofobie, caracteristice conjunctivitei.

În prezent, conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare netraumatice. Potrivit dr. Doina Vişan, aceasta poate fi de natură infecțioasă, virală şi fungică. Prima categorie este declanşată de diferiţi stafilococi, bacilul Weeks şi nu numai. Cea virală este provocată de adenovirusuri, poxvirusuri, virusul rubeolei, virusul rujeolei, virusul herpetic, virusul gripal, iar cea fungică, de Candida albicans. Cea din urmă categorie este întâlnită, deseori, din cauza prafului, a polenului, a părului de animale sau a alergiilor de la diferite substanțe din compoziția lentilelor de contact. Partea bună este că, de cele mai multe ori, cauzele conjunctivitei sunt benigne, manifestându-se ca un proces auto-limitat. Totuși, în funcție de starea imunitară a pacientului și de etiologie, conjunctivita poate progresa către infecții din ce în ce mai severe și care pun în pericol vederea. Simptomele generale ale conjunctivitei includ senzație de arsură, de corp străin, de nisip în ochi, prurit înțepături și fotofobie. „Sunt situaţii în care pacienţii se confruntă cu modificări de culoare a ochilor, care sunt cauzate de hiperemia vaselor conjunctivei, în unele cazuri și de hemoragiile subconjunctive. În alte cazuri, apare edemul conjunctivei bulbare, intervin o serie de modificări de secreție, hipertrofia papilelor conjunctivale, ulcerații. 


Alteori, însă, se identifică prezența unor ganglioni limfatici moi, nedureroși la palpare. Drept urmare, tratamentul conjunctivitei diferă în funcție de etiologia acesteia. Astfel, se pot recomanda unele măsuri nespecifice de igienă adecvată, iar pentru reducerea durerii se pot utiliza comprese reci, umede (pentru conjunctivitele de etiologie virală) sau calde (în conjunctivitele bacteriene) aplicate la nivelul ochilor pentru perioade scurte de timp în timpul zilei”, a precizat medicul. De asemenea, se recomandă utilizarea de prosoape curate de fiecare dată, pentru a împiedica răspândirea infecției, precum şi curățarea ochilor pentru îndepărtarea secrețiilor, a membranelor sau a falselor membrane, ștergând din interior spre exterior ochiul.



Comentează știrea

MiculMazgalici
24 noiembrie 2022
Medical

Pai acoperi lentila la control pt. Conjunctivita ? Mai mult se mai poarta ochelari ? (comprese pe ochelari ca asta e generatia moderna)

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Iulie 2013
Stire din Sănătate : Cum evităm conjunctivita?
Luni, 08 Iulie 2013
Stire din Sănătate : Cum evităm conjunctivita?
Pagina a fost generata in 0.7518 secunde