Cum afli dacă suferi de osteoporoză

1083
Cum afli dacă suferi  de osteoporoză - fondosteoporozamadalinailiescure-1357917941.jpg

Articole de la același autor

Sunteți femeie, aveți peste 35 de ani, scundă, cu o greutate apropiată de normal, fumătoare, sedentară și cu menopauza instalată timpuriu? Dr. Mădălina Iliescu, medic primar recuperare în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 atrage atenția că aveți deja majoritatea factorilor de risc pentru a dezvolta osteoporoza postmenopauză. 


Durerile osoase nu înseamnă în mod obligatoriu osteoporoză, a atras atenția dr. Mădălina Iliescu, coordonatorul Departamentului de Recuperare și Fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii MEDSTAR 2000. Acestea pot să indice afecțiuni reumatice sau neurologice.
"Scăderea masei osoase se petrece o dată cu trecerea anilor, iar femeile sunt de șase ori mai afectate după menopauză, decât bărbații. Factorii care influențează instalarea menopauzei sunt vârstă de peste 35 de ani, antecedente de osteoporoză în familie, cu greutate apropiată de normal sau subponderală, cu menopauză instalată timpuriu sau după o intervenție chirurgicală în sfera ginecologică, sedentarismul și fumatul. De asemenea, în afară de factorii care influențează instalarea osteopo-rozei la femeia la menopauză, apar semnele osteoporozei senile, în general după vârsta de 65 de ani", a afirmat dr. Mădălina Iliescu.

Depistarea afecțiunii

Diagnosticul de osteoporoză se pune după efectuarea unui examen clinic și evaluarea specifică neuro-mioartrokinetică, combinate cu exa-minarea radiolo-gică și paraclinică. "Investigația de vârf care măsoară densitatea mine-rală osoasă este osteodensitome-tria. Aceasta se poate realiza la nivel calcanean, cu aparate cu ultrasunete, sau la nivelul coloanei lombare, a șoldurilor și pumnilor cu aparatură DEXA (absorbtiometria cu raze X)", a subliniat specia-listul.

Cum se tratează?

Tratamentul osteoporozei este complex, include tratament medicamentos care interferă cu diversele verigi etiopatogenice ale acestei boli, suplimente alimentare și tratament de recuperare balneofizical, pentru pacienții cu dureri sau care au experimentat o fractură osteoporotică.

Obiectivele generale ale tratamentului sunt de scădere a ratei pierderii osoase și de creștere a ratei formării osoase.

Testări gratuite

Constănțenii care doresc să afle dacă suferă sau nu de osteoporoză sunt așteptați, pentru consultații de specialitate, la Clinica MEDSTAR 2000, unde, în perioada 14 - 25 ianuarie 2013 pot beneficia și de o testare gratuită pentru osteoporoza la nivel calcanean.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5677 secunde