Cum îți poți pierde vocea de la bolile de stomac

1310
Cum îți poți pierde vocea de la bolile de stomac - refluxgastroesofagian-1314295771.jpg

Articole de la același autor

Nu este om să nu fi resimțit, măcar o dată în viață, după o masă copioasă, arsuri stomacale sau reflux acid. Însă, atunci când aceste simptome se repetă de cel puțin două ori pe săptămână sau ajung să deranjeze derularea activităților zilnice, este semn că boala denumită reflux gastroeso-fagian s-a instalat și trebuie tratată.

Refluxul gastroesofagian denu-mește, concret, revenirea produselor alimentare, a acizilor și sucurilor digestive în esofag (tubul care face legătura între gât și stomac). Fenomenul duce la iritarea și inflamarea mucoasei esofagului, iar, în timp, urmările sunt nefaste.

În primul rând, atrag atenția medicii, esofagul se îngustează (afecțiune denumită strictură esofagiană), iar procesul deglutiției devine dificil. Cei afectați nu mai pot să înghită mâncarea, în unele cazuri este dureros să înghită inclusiv lichidele. Mai mult, atrag atenția specialiștii, se poate ajunge în situația ca bucățile de alimente să se blocheze în esofag, fiind necesară intervenția endosco-pică pentru salvarea vieții.

De ce își pierd vocea bolnavii

Principalul simptom al refluxu-lui gastroesofagian sunt arsurile stomacale și gustul de acru în gură; nu toți oamenii le manifestă, însă. Sunt unele persoane în cazul cărora simptomele par să nu aibă nicio legătură cu boala: este vorba de răgușeală și modificări ale vocii. Astfel, urmare a apariției cicatricelor pe esofag, celor afectați li se modifică vo-cea, li se îngroașă, dând impresia de răgușeală permanentă. Totodată, sunt pacienți care au acuzat dureri în gât, senzația de nod în gât și simt nevoia să își curețe gâtul în permanență. Alții par să aibă o tuse cronică.

Totodată, boala poate duce la apariția cariilor sau la apariția cancerului esofagian.

În ce constă tratamentul

Terapia refluxului gastroesofa-gian constă, în primul rând, în schimbarea stilului alimentar. Bolnavii trebuie să renunțe la alimentele și băuturile care dăunează stomacului și esofagului, cum este cazul ciocolatei, laptelui, alimentelor grase, brânzei, untului, sosurilor și preparatelor de patiserie. De aseme-nea, dăunează organismului și citricele, condimentele, roșiile, ceapa, băuturile carbogazoase, cafeaua și ceaiurile. Tratamentul medicamentos trebuie să fie prescris de un specialist și să aibă drept țintă neutralizarea conținutului acid al stomacului. În cazurile grave se poate ajunge inclusiv la necesitatea realizării unor intervenții chirurgicale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 22 August 2011
Stire din Sănătate : De ce se umflă picioarele vara?
Pagina a fost generata in 0.4412 secunde