Cum ne ferim de gripă și răceală

302
Cum ne ferim de gripă și răceală - cumprevenimgripa2-1390242643.jpg

Articole de la același autor

Se spune din bătrâni că atunci când iarna este blândă oamenii răcesc mai ușor. În zilele noastre spunem că virușii circulă liberi și se înmulțesc nestingherit, datorită temperaturilor ridicate. Medicii nu confirmă credințele populare și ne sfătuiesc să avem grijă de sănătatea noastră indiferent de vremea de afară. "Prevenirea infecțiilor respiratorii și a îmbolnăvirilor în general nu se face într-o zi sau într-o săptămână. Prevenirea îmbolnăvirilor este un proces care ar trebui să devina un stil de viață. Infecțiile respiratorii, cele cu transmitere respiratorie, aeriană, sunt mai frecvente în sezonul rece, la variațiile frec-vente și bruște de temperaturi, ca urmare a conjugării unor factori favorizanți", ne explică dr. Loti Popescu, coordonatorul Biroului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța. 
Fructe, legume, ceaiuri și multă mișcare fizică
Potrivit acesteia, grupele cele mai vulnerabile sunt copiii și vârstnicii. Asta nu înseamnă că restul persoanelor sunt excluse și nu se pot îmbolnăvi. Dacă respectăm câteva reguli de bază scădem totuși riscul de a ne pricopsi cu vreo răceală și de a fi nevoiți să luăm medica-mente. Reprezentantul DSP ne sfătuiește: "Purtați îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată sezonului, acoperiți bine capul, picioarele și zona gâtului. Beți ceaiuri călduțe, din plante. Introduceți în alimentație produsele stupului. Totuși, aveți grijă, mierea este interzisă copiilor sub un an. Îmbogățiți-vă alimentația cu legume crude și fructe, nu mai puțin de cinci porții pe zi, și faceți mișcare adecvată vârstei, antrenamentului și stării dumneavoastră de sănătate". O variantă pentru a evita îmbolnăvirea este și vaccinarea împotriva gripei. Aceasta se face numai după un control la medicul de familie și înainte ca boala să apară. 
Nu luați antibiotice!
Dacă totuși ați răcit și nu vă simțiți deloc bine, încercați mai întâi tra-tamentele naturiste. "Izolarea este cea mai bună soluție, alături de tratamentul prescris de medicul de familie. Dacă nu sunt complicații, se recomandă repaus și evitarea contactelor, pentru a preveni răspândirea bolii, multe ceaiuri calde și medicamente simptomatice", ne sfătuiește dr. Loti Popescu. În  niciun caz nu apelați la anti-biotice. Deși pe moment vă pot îmbunătăți starea de sănătate, pe termen lung vă distrug sistemul imunitar. Ele trebuie utilizate împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, în timp ce răcelile de sezon sunt cauzate de viruși. De asemenea, antibioticele nu au efect nici asupra febrei, nici asupra nasului înfundat sau tusei. De fapt, administrate greșit, antibioticele creează numai dezechilibre în organism.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : Cum  să prevenim gripa
Vineri, 29 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : VINE IARNA! Iată cum prevenim gripa
Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Scapă de răceală pe cale naturală
Pagina a fost generata in 2.0345 secunde