Cum poți afla în câteva secunde ce alimente îți fac rău

1045
Cum poți afla în câteva secunde ce alimente îți fac rău - intolerantaalimentara-1344354047.jpg
În momentul în care ai alergii alimentare, de cele mai multe ori știi ce mâncare trebuie să ocolești pentru a nu avea probleme. Cu toate acestea, organismul nostru poate dezvolta și intoleranțe alimentare la anumite produse, pe care nu le putem depista decât cu ajutorul unor teste speciale. Nedescoperite la timp, aceste intoleranțe pot provoca unele boli cronice.

Cele mai multe persoane trăiesc cu impresia că alergiile la mâncare și intoleranțele reprezintă același lucru. Medicii spun însă, că nu ar trebui să le confundăm, deoarece alergiile alimentare au reacții imediate, iar intoleranțele au un răspuns imun întârziat.

"Simptomele alergiilor pot apărea de la câteva minute, până la câteva ore de la ingestia alimentului. În cazul intoleranțelor, însă, mâncarea rămâne în intestin mai mult timp, nu se digeră corect și creează balonări, inflamație cronică intestinală, dureri cronice abdominale și, în unele cazuri, erupții cutanate. Spre deosebire de alergii, primele semne ale intoleranței apar abia după câteva zile sau chiar și după câteva săptămâni sau luni de la ingestie", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Ionica Ciortan, medic primar în medicină generală - pediatrie la clinica Iowemed din Constanța.

Produse alimentare ce pot declanșa intoleranțe

Una dintre cele mai întâlnite intoleranțe alimentare este cea la lactoză, care se instalează la copiii mici încă din primele luni de viață, dacă nu sunt alăptați natural și sunt hrăniți exclusiv cu lapte de vacă, nerecomandat nou-născu-ților mai mici de șase luni. Alte intoleranțe frecvente mai sunt și cele la gluten și la fructoză.

Dr. Ionica Ciortan ne-a explicat și cum apar intoleranțele alimen-tare. "Sistemul imun este o mași-nărie ingenioasă. Împiedică apa-riția infecțiilor produse de bacterii, virusuri, fungi și paraziți, dar în cazul intoleranțelor, lucrurile stau cu totul altfel. Organismul răspun-de la prezența unei substanțe străine cu o reacție de apărare patologic exacerbată, reacție ce apare și în cazul unor alimente inofensive. În final, această reacție patologică se cronicizează, prejudiciind sănătatea și starea de bine a pacientului", a spus medicul. Prin urmare, oamenii dezvoltă intole-ranțe la alimente absolut banale, precum laptele, salata ruccola sau drojdia.

Risc de obezitate, oboseală cronică și diabet

Depistate prea târziu, intoleranțele alimentare pot genera un sindrom cronic intestinal, ceea ce afectează starea de nutriție. Dr. Ciortan ne-a mai spus că cercetătorii au stabilit o legătură strânsă între intoleranțele alimentare și diverse afecțiuni precum obezita-tea, sindromul de oboseală cronică, diabetul zaharat de tip 2, bolile reumatice, afecțiunile articulare, psoriazisul și bolile cronice gastro-intestinale.

"Netratate la timp, intoleranțele pot declanșa și astm bronșic, fisuri anale, constipație sau diaree cro-nică. Chiar și atacul de panică este întreținut de intoleranțele alimen-tare", a ținut să precizeze medicul.

Aparatul care depistează pe loc intoleranțele alimentare

Există două modalități prin care putem descoperi ce tip de mâncare sau băutură ne face rău. Potrivit dr. Ciortan, intoleranțele alimentare pot fi depistate prin două teste diferite, ambele disponibile în cadrul centrului medical Iowemed. "Există testul bioelectronic prin metodă non-invazivă, recomandat copiilor, dar și teste sanguine, prin care se dozează anticorpii specifici pentru fiecare aliment în parte. Din ce în ce mai multe persoane apelează la serviciile clinicii noastre pentru aceste teste. Avem chiar și pacienți din alte orașe care vin special aici pentru acest lucru", a mărturisit dr. Ionica Ciortan.

Prin intermediul testului bioelec-tronic se pot constata intoleranțe individuale față de 100 de alimente și aditivi diferiți. Intoleranțele se pot constata chiar pe loc, cu ajutorul unui aparat ce scoate diferite sunete la contactul cu pielea pentru fiecare tip de aliment în parte. Rezultatele sunt apoi sintetizate de către medic, astfel încât pacienții să poată primi un profil alimentar personalizat. Dr. Ionica Ciortan a subliniat faptul că eliminarea din alimentație a produselor pe care corpul nostru nu le tolerează va duce automat la pierderea kilogramelor în plus. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 07 August 2012
Stire din Sănătate : Mersul pe jos ne face mai fericiți
Pagina a fost generata in 1.6086 secunde