Cum să ne ferim de boala "ochilor roșii"

1366
Cum să ne ferim de boala
Denumită în termeni populari și "boala ochilor roșii", conjunctivita este o inflamație a mucoasei, a conjunctivei oculare și a pleoapelor. De obicei, această afecțiune apare din cauza infecțiilor, a unei igiene precare,  dar și a prafului, a fumului de țigară sau chiar a fardurilor pentru ochi.

Conjunctivita infecțioasă, fie că este virală sau bacteriană, este de cele mai multe ori, contagioasă, așa că trebuie evitat orice contact cu lacrimile persoanei infectate. Mai mult, este recomandat să nu folosiți aceleași prosoape sau batiste prin intermediul cărora boala se poate transmite foarte ușor.

De ce apar infecțiile ochilor

În general, conjunctivita se declanșează din cauza infecțiilor virale sau bacteriene, dar și a alergiilor la diverse particule cum ar fi praful sau polenul. De asemenea, boala poate apărea și în urma iritării ochilor cu șampoane, fum de țigară, gaze sau alți factori poluanți din mediul înconjurător, clorul folosit în tratarea apei, fardurile de proastă calitate, polenul sau chiar și lentilele de contact.

Primele semne ale conjunctivitei

Dacă ai ochii înroșiți și iritați, simți o senzație de usturime și mâncărime sau ai vederea încețoșată, cel mai probabil suferi de conjunctivită. Printre celelalte semne ale bolii se numără lăcrimarea excesivă a ochilor, lipirea genelor, arsuri oculare, secreția de la nivelul ochilor și o sensibilitate crescută la lumină.

Cu toate că simptomele se pot observa imediat, cel mai bine este să îl lași pe medicul oftalmolog să stabilească diagnosticul corect. Astfel, la apariția oricărui simptom enumerat mai sus, este necesar consultul medical de specialitate. Doctorul poate stabili exact tipul de conjunctivită de care suferi și îți poate recomanda tratamentul corespunzător.

Metode de a preveni conjunctivita

Pentru a scăpa de vizita la medic, cel mai indicat este să preveniți apariția infecțiilor oculare. Prin urmare, este recomandat să protejați ochii împotriva prafului și a altor iritanți externi printr-o igienă corespunzătoare, dar și prin purtarea ochelarilor de protecție sau a celor de soare. Ștergeți praful și aspirați frecvent pentru a elimina alergenii din casă și evitați spațiile în care sunteți expuși la fum și chimicale.

Persoanele cu o sensibilitate crescută trebuie să evite pe cât posibil folosirea produselor cosmetice pentru ochi, cum ar fi fardurile și rimelurile.

De asemenea, dacă vreun membru al familiei are deja conjunctivită, trebuie să schimbați mai des fețele de pernă și prosoapele, să vă spălați frecvent mâinile cu apă și săpun și să nu folosiți aceeași batistă sau lenjerie cu bolnavul.

Remedii naturale de vindecare

Tratamentele naturiste preparate în casă sunt eficiente atâta timp cât este vorba de o conjunctivită minoră, asociată de o răceală ușoară sau cu o alergie. Cu toate acestea, la primele semne ale bolii persoana infectată trebuie să curețe bine ochiul pentru a evita ca infecția să se dezvolte.

Totodată, puteți aplica pe ochi comprese cu infuzii de flori de albăstrele sau mușețel. Într-un vas se pun două lingurițe de albăstrele sau mușețel și se opăresc cu 200 de ml de apă în clocot. Se lasă vasul acoperit timp de o oră, după care se strecoară.

Un alt remediu naturist pentru tratarea conjunctivitei este infuzia de castravete verde. Peste o jumătate de coajă de castravete verde, proaspăt decojită, se toarnă 300 de ml de apă clocotită și o jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu. Preparatul rezultat se folosește pentru aplicarea compreselor pe ochi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : De ce ne îmbolnăvim de diabet
Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne ferim de alergiile de sezon
Pagina a fost generata in 0.5503 secunde