Cum se manifestă cea mai gravă boală de plămâni

441
Cum se manifestă cea mai gravă boală de plămâni - cumsemanifestadoinapiriumedicpne-1438784024.jpg

Articole de la același autor

Afecțiune cronică, progresivă, caracterizată prin limitarea fluxului de aer pe căile respiratorii, bronho-pneumopatia obstructivă cronică (BPOC) reprezintă o cauză majoră de mortalitate, în creștere în întreaga lume. Factorii care cresc riscul apariției bolii sunt: fumatul (principalul factor), expunerea pasivă la fumat, la noxe profesionale (gaze de sudură, minerit, industria textilă, pulberi și substanțe chimice), poluarea din mediul înconjurător.

"Clinic, boala se manifestă prin tuse cronică, progresivă, însoțită de expectorație și dispnee (dificultate în respirație). Bolnavii au perioade când simptomele sunt acutizate și pot duce la scăderea toleranței la efort, declinul funcției pulmonare și chiar moartea prematură.

BPOC-ul reduce calitatea vieții pacientului, alterează starea de sănătate în diferite grade și crește riscurile de spitalizare și mortalitate, implicând costuri economice și sociale extrem de ridicate", a afirmat medicul specialist pneumolog Doina Pîrîu.

De aceea, este foarte important ca afecțiunea să fie depistată din stadiile incipiente. Diagnosticarea se realizează prin spirometrie, o investigație care măsoară volumele și debitele pulmonare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.405 secunde