Cum se manifestă și cât de periculos este Lupusul

1857
Cum se manifestă și cât de periculos este Lupusul - druginducedlupuserythematosus-1368221568.jpg
Pe 10 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Lupusului, este lansat primul ghid scris de pacienții cu lupus din România, intitulat "25 de răspunsuri pe care le caut atunci când am lupus".

Acesta cuprinde informații menite să ajute pacienții să își controleze mai bine boala, să afle răspunsuri la cele mai dificile întrebări și să înțeleagă mai bine cum lupusul îi afectează fizic, psihic și social.

Ghidul a fost realizat de Asociația Lupus România și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Cea mai frecventă și severă formă de lupus, care afectează 70% dintre pacienți este LES (Lupusul eritematos sistemic) în care este posibilă afectarea oricărui sistem sau organ al corpului.

Potrivit statisticilor, în România aproximativ 9.000 de persoane suferă de LES, 93% dintre acestea fiind femei cu vârsta medie de 43 de ani. Două treimi dintre pacienții adulți cu Lupus Eritematos Sistemic (LES) au vârsta sub 45 de ani. Mai mult decât atât, 5 din 10 pacienți nu își mai pot continua activitatea profesională din cauza bolii.

Deși cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, numărul mai mare de cazuri la femei decât la bărbați poate indica faptul că boala este declanșată de anumiți hormoni, pe lângă o predispoziție genetică. În plus, există o serie de factori de mediu care stimulează declanșarea bolii, precum: stresul, expunerea la lumina ultravioletă, de obicei la lumina soarelui, și fumatul.

Specialiștii estimează că pentru diagnosticarea lupusului este nevoie, în medie, de patru ani și de consultarea a trei medici diferiți. Lupusul este dificil de diagnosticat întrucât are simptome care imită adesea caracteristicile altor afecțiuni, variază mult de la un pacient la altul și pot suferi modificări în timp.

v v v

Lupusul eritematos este o boală autoimună cu componentă genetică în care sistemul imun interpretează în mod eronat celulele, țesuturile și organele sănătoase ca fiind străine organismului și generează autoanticorpi care atacă și distrug celulele, țesuturile și organele sănătoase. Astfel, în LES apar afecțiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cel mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plămânii.

Denumirea de lupus, utilizată încă din secolul XIII, descrie leziunile cutanate care apar în cadrul bolii, asemănătoare mușcăturii de lup.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 21 Februarie 2013
Stire din Sănătate : Cum ne "îmbolnăvește" stresul
Joi, 04 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Ce boală distruge oasele
Sâmbătă, 30 Martie 2013
Stire din Diverse : Ce boli de ochi pot afecta copiii
Pagina a fost generata in 1.8326 secunde