De ce apar răcelile când afară este caniculă

571
De ce apar răcelile când afară este caniculă - racelidevara-1343231093.jpg
Chiar dacă suntem în plină vară și, teoretic, răcelile sunt caracteristice sezonului rece, medicii semnalează tot mai multe cazuri

de afecțiuni respiratorii în perioada de căldură extremă. Motivele principale, spun aceștia, sunt variațiile foarte mari de temperatură.

Nasul înfundat, ochii înlăcrimați, durerile de gât și de cap sunt simptome cu care ne confruntăm, de obicei, iarna, când tempera-turile de afară sunt extrem de mici. Cu toate acestea, afecțiunile respiratorii ne îmbolnăvesc și pe timp de vară, mai ales atunci când căldura depășește limitele nor-male. Și asta din cauză că, din dorința de a ne răcori cât mai repede cu putință, abuzăm de aparatele de aer condiționat, consumăm băuturi prea reci sau mâncăm alimente înghețate fără să ținem cont de consecințe.

Principalul vinovat al răcelilor din sezonul cald este aparatul de aer condiționat, care, în cele mai multe din cazuri, este setat la temperaturi mult mai mici decât cele înregistrate afară.

"Oamenii se îmbolnăvesc de afecțiuni respiratorii vara, mai ales din cauza diferențelor foarte mari de temperatură, cum ar fi trecerea bruscă de la căldura de afară, la temperaturile scăzute din came-rele în care funcționează aparatele de aer condiționat. Totodată, răcelile apar și în urma consumului de alimente sau băuturi prea reci", a explicat dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog la centrul medical Verasante din Constanța.

De asemenea, pneumologul ne sfătuiește să nu dormim în același loc în care este amplasat aparatul de aer condiționat. "Este foarte important să nu avem astfel de aparate în dormitor. Cel mai bine ar fi să le amplasăm pe hol sau în alte camere", a afirmat dr. Pall.

Medicul mai recomandă setarea aparatelor de aer condiționat la o temperatură cu cel mult 6 grade mai mică decât cea resimțită în aer dacă vrem să ne protejăm sănătatea.

"Aceste aparate sunt programate la o temperatură mult mai joasă decât cea exterioară. Dacă afară sunt peste 32 de grade Celsius, în cameră nu trebuie să fie mai puțin de 26 - 27 grade. În general, pentru a evita complicațiile respiratorii, diferența de tempera-tură a aerului trebuie să fie de cel mult 6 grade", a menționat dr. Pall.

Risc de pneumonii grave pe timp de vară

În anotimpul cald, oamenii se pot îmbolnăvi de pneumonii destul de grave, cel mai adesea în urma utilizării incorecte a aerului condi-ționat sau a filtrelor necurățate din aceste aparate.

"În filtrele vechi și necurățate se poate adăposti și dezvolta o bacterie denumită Legionella pneu-mophila care, eliberată în aerul unei încăperi neaerisite, se poate cantona la nivelul mucoaselor respiratorii, provocând pneumonie severă, chiar letală. De aceea, curățarea și dezinfectarea periodică a filtrelor este o măsură care trebuie strict respectată", a preci-zat medicul.

Dr. Pall ne-a mai spus că, din cauza diferențelor mari de tempe-ratură, în această perioadă mai sunt frecvente și laringitele, răgușelile sau amigdalitele.

Evitați băuturile și alimentele foarte reci

Pentru prevenirea răcelilor de vară, ar fi indicat să ocoliți consumul de lichide și alte produse reci, care pot cauza inflamarea amigdalelor. În plus, băuturile reci nu ne ajută să ne răcorim decât pe moment, așa că medicul sugerează să ne potolim setea cu lichide mai calde.

"Băuturile reci consumate pe timp de caniculă pot afecta organismul, de aceea lichidele trebuie băute la temperatura camerei. Mai mult, băuturile călduțe țin mai mult de sete și ne ajută să ne răcorim mai eficient", a subliniat dr. Vera Pall.

Pe de altă parte, în situația în care, pe lângă durerile de la nivelul gâtului apare și febra, se impune vizita la medicul specialist. Totoda-tă, cei care răcesc nu ar trebui să ia antibiotice fără motiv, deoarece aceste medicamente pot slăbi, în timp, sistemul imunitar, a amintit dr. Pall.

Medicul a mai precizat că persoanele care suferă de răceli mai severe, manifestate prin tuse, expectorație, junghiuri și dureri toracice, ar trebui să se prezinte imediat la medic pentru a evita complicațiile. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Iulie 2012
Stire din Monden : Cum să faci sex pe caniculă
Pagina a fost generata in 0.2847 secunde