Dieta în boala diareică acută

785
Dieta în boala diareică acută - dietainboaladiareica2-1400512876.jpg

Articole de la același autor

Diareea poate avea numeroase cauze, printre care alimentația necorespunzătoare, infecțiile intestinale sau unele afecțiuni precum boala inflamatorie intestinală sau sindromul colonului iritabil. 


Regimul alimentar este foarte important în cazurile de diaree, deoarece aceasta poate duce la deshidratare, în special la copii, vârstnici sau persoanele care suferă de alte afecțiuni. De aceea, tratamentul va fi individualizat în funcție de vârsta și starea pa-cientului. 


Creșterea frecvențelor scaunelor la trei sau mai multe și consistența apoasă a acestora reprezintă unul dintre principalele simptome ale bolii diareice acute. Aceste scaune sunt consecința unor infecții intes-tinale și produc febră, vărsături, durere abdominală și deshidratare. 


Tratamentul diareei este diferit pentru fiecare persoană, iar dieta este foarte importantă pentru a reduce deshidratarea. 


"Probioticele sau culturile active de bacterii benefice, așa cum sunt cunoscute de toată lumea, reduc severitatea diareei și îi scurtează durata de manifestare. Probioticele se găsesc în iaurtul cu culturi active sau în suplimentele alimen-tare. În unele cazuri, laptele sau produsele care conțin lapte (brânza, înghețata, budinca) pot complica diareea. Reducerea consumului acestor alimente sau înlocuirea lor cu lapte din soia fără lactoză sau cu băuturi din soia, care sunt tolerate mai ușor, pot avea rezultate favorabile. Așadar, trebuie consultat medicul pentru a înlătura suspiciunea de intoleranță la lactoză. 


Dacă diareea este însoțită de crampe abdominale sau meteo-rism, se recomandă evitarea alimentelor care accentuează aceste simptome. Acestea sunt: mazăre sau fasole, varză, conopidă, ceapă, varză de Bruxelles, băuturi carbogazoase, bere sau chiar guma de mestecat", explică dr. Ioana Buzoianu, medic specialist medicină internă, în cadrul clinicii Gastromond. 


Dieta obișnuită se va relua treptat 
Dieta obișnuita trebuie reluată treptat, în urma vindecării diareei, spun medicii. Preparatele vor fi consumate la temperatura camerei, dacă evoluția este favorabilă, bolnavul poate începe să consume alimente bogate în proteine și chiar supe de legume. 


"Pe de o parte, sunt evitate pră-jelile, alimentele bogate în grăsimi, deserturile cu conținut mare de grăsimi, unt sau margarină în ex-ces, smântâna sau unele produse din comerț, dar și produsele care conțin cafeină, iar pe de alta, se recomandă consumul de orez, pâine prăjită și banane. Dacă diareii i se asociază și vărsăturile, se administrează cu linguriță apă plată sau fiartă și răcită, la intervale scurte de timp, în funcție de gradul de deshidratare al bolnavului. Dacă acesta nu varsă, lichidele se pot administra fracționat, din oră în oră, sub formă de ceaiuri de mentă, mușețel, tei, fără zahăr", mai spune medicul. 


Pentru consultații de specialitate, medicii gastroenterologi din cadrul clinicii Gastromond pot efectua atât consultul, cât și unele analize medicale în mod gratuit, dacă pacientul se prezintă cu biletul de trimitere de la medicul de familie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5581 secunde