Donarea de celule stem, realizată printr-un procedeu similar donării de sânge

1317
Donarea de celule stem, realizată printr-un procedeu similar donării de sânge - 6a59bb58c6c03d5103d44f3b7e5ebf07.jpg
În numerele trecute ale cotidianului "Cuget Liber", v-am prezentat etapele care trebuie urmate pentru înscrierea în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem și condițiile ce se impun a fi îndeplinite de potențialii donatori. Punctăm, în prezentul articol, procedurile de donare și pregătirea donatorilor și primitorilor de celule stem.

Dr. Alina Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța (unde funcționează centrul de recrutare și testare primară a persoanelor interesate să se înscrie în registru), ne-a declarat că solicitarea pentru donarea de celule stem survine în momentul în care se constată compatibilitatea dintre donator și pacient.

486 de persoane înscrise în Registrul Donatorilor Voluntari
Pentru ca transplantul de celule stem să aibă succes, condiția esențială este tocmai această compatibilitate. Donatorii sunt mai întâi căutați printre rudele apropiate pacientului, dar statisticile arată că doar într-un caz din patru se constată compatibilitatea. În consecință, rolul Registrului de Donatori Voluntari de Celule Stem este esențial, întrucât cu cât sunt mai mulți donatori înscriși, cu atât mai mari sunt șansele de supraviețuire a bolnavilor. Până ieri, potrivit Ministerului Sănătății, în Registrul Donatorilor Voluntari erau înscrise 486 de persoane.
Compatibilitatea dintre donator și primitorul măduvei osoase este stabilită în funcție de caracteristicile biologice ale fiecărui individ, "înscrise" în markerii genetici denumiți Human Leucocite Antigen (HLA) și care se află la suprafața globulelor albe.
Cercetarea compatibilității se realizează prin compararea a șase până la 12 din markeri, iar rezultatul favorabil pentru ducerea la bun sfârșit a transplantului crește cu numărul de markeri identici. "Compatibilitatea este verificată la Institutul Național de Hematologie", a precizat dr. Alina Dobrotă.
Transplantul de celule stem urmează să se efectueze, apoi, în unul din cele trei centre din țară acreditate, din București, Timișoara sau Târgu Mureș. Potrivit specialistului, înainte ca pacientul să primească celulele donate, urmează un tratament agresiv de chimioterapie și radioterapie, iar celulele bolnave sunt, astfel, distruse. Celulele donate îi vor fi administrate printr-o perfuzie, o procedură ușor de realizat, dar care pune probleme pe plan imunologic, întrucât bolnavul este vulnerabil în fața infecțiilor de orice fel.

Procedurile de donare
Donarea de celule stem din sângele periferic se realizează, în general, printr-un procedeu similar donării de sânge, cu singura diferență că este realizat prin intermediul unui cateter și nu printr-un ac.
Înainte de donare, cu cinci zile, donatorului i se fac injecții subcutanate, cu medicamentul Filgastrim, care ajută celulele stem să părăsească măduva osoasă pentru a ajunge în sângele periferic. Donatorului i se instalează un cateter venos și apoi este conectat la un aparat de afereză (separator de celule), prin intermediul căruia sunt separate și extrase numai celulele stem, iar restul sângelui este reintrodus în organism. Procedura nu este lipsită de efecte adverse, atrage atenția medicul, căci donatorul poate resimți, timp de câteva zile înainte de recoltarea celulelor stem, dureri de cap, de oase sau de mușchi, greață, insomnie. Donarea propriu-zisă durează între patru - șase ore, iar recuperarea se face în aproximativ 72 de ore de la donare.
Donarea de celule stem direct din măduva osoasă presupune însă o procedură chirurgicală. Donatorul este anesteziat general, iar specialiștii extrag lichidul medular din oasele bazinului. Efectul secundar resimțit de donator este o durere în zona spatelui, timp de câteva zile. Donatorii își reiau activitatea obișnuită după aproximativ trei zile de la procedură, iar măduva osoasă se reface în patru - șase săptămâni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 15 Septembrie 2009
Stire din Sănătate : Se înmulțesc depresivii
Pagina a fost generata in 2.1969 secunde