Este mâncarea negătită mai sănătoasă?

135
Este mâncarea negătită mai sănătoasă? - 11novmancarenegatita-1384171992.jpg

Articole recomandate

Concentrându-ne atenția pe salate și alte preparate care nu au nevoie de timp de gătire, ai fi tentat să crezi că legumele crude sunt o variantă mai sănătoasă. Deși în timpul de gătire se pierd nutrienți importanți, precum vitamina C, specialiștii Good Food sunt de părere că unele legume aduc mai multe beneficii atunci când sunt preparate termic. Printre acestea se numără morcovii, roșiile și sparanghelul, deoarece, prin gătire, beneficiile sunt mai accesibile orga-nismului nostru. De exemplu, așa se eliberează antioxidanți importanți, mai ales acidul ferulic din sparanghel și betacarotenul, care se transformă în vitamina A, din morcovi.

Similar, prepararea termică a roșiilor - indiferent dacă le coci lent sau le transformi în sos - ajută la absorbția de licopen, un alt antioxidant important.

Toți acești nutrienți protejează celulele de răul produs de mediul înconjurător, inclusiv de anumite tipuri de cancer. Legumele care oferă mai multe beneficii atunci când sunt consumate crude sunt broccoli și năsturelul (ambele din familia cruciferelor), întrucât căldura le distruge proprietățile anticancerigene.

De reținut!

Indiferent că mănânci fructe și legume crude sau gătite, cumpără-le pe cele locale și de sezon, deoarece foarte multe vitamine se pierd în timpul transportului. De aceea, în anumite perioade ale anului, e mai bine să folosești fructe și legume congelate, pentru că sunt înghețate imediat după ce au fost culese și astfel păstrează mai mulți nutrienți decât unele produse așa-zis proas-pete. În final, calculează-ți aportul zilnic. Bucură-te de legumele crude și crocante, pentru a-ți crește imunitatea (sunt doldora de vitamina C), dar și de cele gătite, pentru amestecul de antioxidanți protectori. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1608 secunde