Feriți-vă de bolile de piele de pe șezlonguri!

1404
Feriți-vă de bolile de piele de pe șezlonguri! - 9ea617ae92116e11f89772bdfacfd259.jpg
Îmbăierea într-o piscină care nu a fost curățată corespunzător, așezarea pe un șezlong fără a folosi prosopul personal și lenjeria insuficient spălată din hoteluri favorizează transmiterea bolilor de piele.

Infecțiile cutanate apar în special în timpul sezonului estival, căci temperaturile ridicate oferă cadrul perfect pentru multiplicarea și răspândirea agenților patogeni, respectiv a stafilococului și a streptococului. "Cele mai frecvente infecții de piele în perioada verii sunt cele bacteriene și micozele, care au forme clinice diverse și care pot avea o evoluție severă, din cauza căldurii", ne-a declarat dr. Gheorghe Nicola, specialist în boli dermato-venerice. Manifestarea clinică poate varia de la simpla roșeață a pielii, până la apariția de vezicule, eczeme. Printre bolile cu o răspândire largă se numără piodermitele stafilococice, respectiv abcesul și furunculul, sau cele streptococice, adică pecingine (buba dulce), scabia, impetigo, zăbăluța (crăpăturile din colțul gurii), eczema etc.

Apa de mare, mai puțin periculoasă decât cea din piscină
Infecțiile bacteriene sunt transmise prin folosirea lenjeriei insuficient spălată, a toaletelor neigienizate - cu mențiunea că paraziții se pot găsi pe colacul WC-ului, dar și pe robinete sau clanța ușii -, cât și a dotărilor de pe plajă murdare. "Oamenii se așează pe șezlonguri fără a întinde în prealabil un prosop, dar astfel pot lua o ciupercă, o micoză", a atras atenția medicul dermatolog.
De asemenea, puteți căpăta o boală de piele și dacă stați pe marginea piscinei. "Bazinele prea aglomerate și supraîncălzirea apei sunt factori care favorizează transmiterea piodermitelor stafilococice, adică a furunculului și a hidrosade-nitei, o infecție a glandelor sudoripare. Riscul de transmitere a infecțiilor scade dacă apa din piscină este clorinată și schimbată des. Un alt obicei al turiștilor este să se întindă pe marginea piscinei, fără a folosi un prosop, ignorând că și în acest mod pot lua o boală de piele", a adăugat dr. Gheorghe Nicola. Bacteriile și virusurile din apa de piscină pot provoca, de asemenea, infecții ale căilor respiratorii, ochilor, urechilor sau nasului.
Pe de altă parte, scăldatul în mare este indicat, căci nu vă expune la aceleași riscuri, a afirmat specialistul. "Riscul transmiterii unor infecții cutanate prin îmbăierea în mare este aproape zero, datorită substanțelor antiseptice din apa de mare", a explicat doctorul.
Specialistul a mai subliniat că și păstrarea igienei în unitatea hotelieră unde sunt cazați turiștii este importantă. Prin folosirea unor lenjerii de pat sau prosoape care nu au fost spălate corespunzător, puteți contracta infecții parazitare, precum râia sau pediculoza.

Sfaturi pentru a evita infecțiile
"Igiena trebuie să fie riguroasă în timpul verii, în special cea personală", a subliniat dr. Nicola. În consecință, faceți cel puțin un duș pe zi și spălați-vă pe mâini frecvent. Manifestați atenție sporită când mergeți la piscină: nu intrați în apă dacă este murdară, dacă bazinul este prea aglomerat sau dacă simțiți miros puternic de clor. După îmbăiere, faceți un duș și aplicați spray antimicotic pentru dezinfectarea picioarelor și prevenirea micozelor. Medicul a arătat că nu este bine nici să înghițiți apa din bazin, să stați desculț pe marginea piscinei sau pe grătarul de duș. Folosiți, întotdeauna, lucrurile personale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1881 secunde