Fumatul afectează sănătatea dinţilor şi a mucoasei bucale

260
Fumatul afectează sănătatea dinţilor şi a mucoasei bucale - fondtutun2-1676042966.jpg

Articole recomandate

Fumatul este extrem de dăunător şi afectează în special plămânii, dar şi sănătatea dinților și a mucoasei bucale, iar în acest fel, creşte riscul diferitelor boli orale. Totodată, expunerea dinților la tutun determină apariția culorii galbene sau maro. De asemenea, persoanele care fumează au o respirație urât mirositoare.

Ce nu ştiu mulţi oameni este că, pe lângă aceste manifestări frecvente, fumatul predispune și la apariția altor patologii mai grave. Potrivit dr.

Denisa Popa, toate formele de tutun sunt dăunătoare sănătății bucale și generale. Efectele nicotinei, gudronului și căldurii afectează structurile orale, iar fumatul crește șansa de a suferi de diferite tulburări orale. În continuare, vom menționa tulburările orale asociate consumului de tutun. În primul rând, dinții fumătorilor au o culoare caracteristică gălbuie sau maronie, asta pentru că tutunul afectează sănătatea dinților și a mucoaselor, depunându-se în straturi.

„Nicotina și gudronul conținut de tutun sunt elementele care se acumulează pe suprafețele dinților. Mai departe, acest lucru dă naștere petelor gălbui care pătează smalțul. Apoi, petele nu afectează doar dinții, ci și protezele și plombele. Mai mult decât atât, depozitele de tutun sunt capabile să modifice aspectul membranelor mucoase. Ca urmare, este normal ca pacienții fumători să prezinte așa-numita melanoză gingivală, o tulburare ce modifică aspectul normal roz al gingiilor, oferindu-le un ton maroniu. Din fericire, aceasta este o schimbare nedureroasă și benignă și, de obicei, dispare atunci când pacientul încetează să fumeze”, a precizat medicul.

Partea proastă este că aceste pete pot afecta negativ încrederea și stima de sine a oamenilor. În ziua de azi, mulți fumători caută tratamente dentare care să îmbunătățească aspectul zâmbetului şi chiar există terapii dentare capabile să curețe dinții pătați. În prezent, curățarea și albirea dinților sunt metode care ajută la îmbunătățirea aspectului acestora. Cu toate acestea, dacă pacientul continuă să fumeze, petele vor reapărea. Deci, cel mai bun tratament pentru a evita aceste dezavantaje estetice este să renunțaţi la tutun.

La toate acestea trebuie adăugat că predispoziția de a suferi de parodontită crește la fumători. Altfel spus, este un alt mod în care tutunul afectează sănătatea dinților. Nicotina din țigări reduce producția salivară și este obișnuit ca fumătorii să aibă gura uscată. Lipsa de umiditate favorizează proliferarea bacteriană și formarea calculilor dentari. Pe măsură ce boala progresează, microorganismele ajung în țesuturile mai adânci. Infecția ajunge la structurile care susțin dinții, cum ar fi ligamentul parodontal, rădăcina și osul alveolar. Din păcate, distrugerea acestor țesuturi de susținere favorizează ca dinții să capete mobilitate și, în cele mai grave cazuri, chiar să cadă. Totodată, pacienții fumători cu boli parodontale au un răspuns imun mai scăzut împotriva acestui tip de infecție. Nu în ultimul rând, fumatul determină o scădere a producției de salivă și, prin urmare, uscarea gurii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 20 Iunie 2022
Stire din Social : Cum combate OMS fumatul
Pagina a fost generata in 2.2089 secunde