Fumatul este o boală cronică

799
Fumatul este o boală cronică - fumatul-1314030643.jpg
Știm deja că fumatul este o problemă de sănătate publică importantă și oepidemie globală, mai mult de un miliard de persoane fumând, zilnic, în toată lumea. Ceea ce nu știm, poate, este că femeile fumă-toare prezintă un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii, mai ales în contextul în care numărul fumătoarelor crește de la an la an. În România, de exemplu, în ultimii 20 de ani, numărul fumătoarelor aproape s-a dublat. Dacă, în 1989, fumau 11,3% dintre femeile adulte, în 2009, "apelau" zilnic la țigară 21,9% dintre ele! Mai mult, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 și 34 de ani, fiind la vârsta fertilă.

Fumatul este o cauză reală a multiple forme de cancer la femei. Iar numărul femeilor care se îmbol-năvesc și mor din cauza cancerului este în creștere! Medicii oncologi au atras atenția asupra creșterii mortalității cancerului de col uterin din 1994 în 2003, de la 14 la 16,93 cazuri la 100.000 de locuitori, iar în cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84. Este de mult timp dovedit că femeile fumătoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decât bărbații, ele dezvoltând această boală după un consum mai mic de tutun și au risc mai mare de a face forma cea mai severă a cancerului pulmonar. Una din explicații este că femeile folosesc mai frecvent țigările de tip "slim, low-tar, lights" care favorizează fu-matul "compensator" - inhalarea mai profundă sau mai frecventă pentru a-și asigura "doza" de nicotină.

Risc mai mare de cancer de plămâni, la femei

"Dependența de fumat este o boală cronică și trebuie tratată în consecință. Practic, o persoană care fumează mai mult de zece țigarete pe zi este dependentă de nicotină. Femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbații, însă renunță mai greu. De altfel, studiile arată că rata de succes a renunțării la fumat este mai mare în cazul bărbaților. Motivele sunt atât de ordin biologic, cât și psihologic", a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Progra-mului Națio-nal "Stop Fumat!".

Pericol la inimă

Un studiu recent a arătat că femeile fumătoare sunt cu 25% mai predispuse să dezvolte afecțiuni coronariene, în comparație cu bărbații.

"Nicotina acționează direct asupra inimii, crescând frecvența cardiacă, dar și asupra vaselor de sânge, producând vasoconstricție care se traduce prin creșterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum tras din țigară, inima se contractă mai puternic, mai des, după care urmează o perioadă de acalmie, până la următoarea țigară - când procesul se reia. Mai mult, cordul este forțat să muncească în condiții improprii de furnizare a energiei necesare contracției: can-titatea de oxigen din sânge este redusă ca urmare a inhalării de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este ușor de înțeles, așadar, de ce inima cedează mai repede", mai explică dr. Magdalena Ciobanu.

Câștigi ani!

Renunțarea la fumat înseamnă un câștig în ani de viață. Dacă un fumător renunță până la vârsta de 35 de ani, câștigă toți cei zece ani pe care i-ar fi pierdut dacă ar fi continuat să fumeze. Dacă renun-ță până la 45 de ani, câștigă nouă ani, până la 55 ani, câștigă șase ani, iar până la 65 de ani, câștigă doar trei ani.

Tel Verde pentru ajutor!

Cei care vor să se lase de fumat se pot înscrie în Programul Național "Stop Fumat!". Informații suplimentare și despre medicii cărora se pot adresa găsesc la adresa www.stopfumat.eu și la Tel Verde: 0800878673, apelabil gratuit doar din Romtelecom, sau la numărul de telefon 021/3.356.920.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Sănătate : Tutunul - otrava care ucide lent
Marţi, 22 Februarie 2011
Stire din Politică-Administrație : Discordie în PSD Constanța
Pagina a fost generata in 0.8243 secunde