Gimnastica în primul an de viață
Articole de la același autor
r În primele două luni de viață - obișnuiți-l pe copilaș cu exerciții ușoare, executate cu blândețe. Până la trei luni, bebelușul va sta culcat pe spate când va face mișcare. Îndoiți-i și întindeți-i mâinile, depărtați-le și apropiați-le, scuturați-le ușor. Executați cercuri cu ambele picioare, înspre interior și apoi înspre exterior. Evitați însă extensiile puternice și răsucirile. Un alt exercițiu necesar la această vârstă este următorul: culcați-l pe bebeluș pe burtică, determinându-l astfel să se ridice în mâini, să-și ridice capul și să-și încordeze spatele. Exercițiile nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute și vor fi realizate de două ori pe zi. Pot fi combinate cu masajul mâinilor, al picioarelor, toracelui și abdomenului.
r Între trei și șase luni - este timpul exercițiilor pentru gât și trunchi. Copilul va fi culcat cu fața în jos, cu capul într-o parte și îl puteți lăsa astfel atâta timp cât își poate ține capul ridicat. După ce a învățat să-și țină capul ridicat, trebuie ajutat să își ridice și partea superioară a trunchiului, sprijinindu-se pe coate și pe antebrațe. Aceste exerciții trebuie repetate de trei ori pe zi. Pentru mușchii spatelui se mai recomandă și următorul exercițiu: culcați copilul pe burtică, cu capul într-o parte. Apucați-i cu degetele mari gambele, în timp ce cu celelalte degete cuprindeți genunchii și partea inferioară a coapselor. Ridicați picioarele și bazinul, astfel încât pieptul, capul și umerii copilului să rămână pe suprafața pe care se fac exercițiile. Mențineți această poziție timp de câteva secunde.
r Între șase și nouă luni - este momentul să introduceți în programul zilnic de gimnastică mai multe exerciții pentru trunchi, precum extensii, îndoiri laterale sau răsuciri, în timp ce pentru piciorușe este nevoie de mișcări ritmice, pregătitoare pentru mers. Un exercițiu util pentru întărirea mușchilor cefei este acesta: culcați copilul pe spate, cu o mână sprijiniți-i gleznele, în timp ce pe cealaltă, cu degetele desfăcute, introduceți-o sub spatele copilului. Ridicați-i ușor trunchiul, fără a-i ridica însă și capul. La această vârstă se mai recomandă exercițiile de târâre și rostogolire, importante pentru dezvoltarea coordonării mișcărilor.
r Între nouă și 12 luni - este recomandat următorul exercițiu: culcați copilul pe spate, cu mâna stângă cuprindeți-i gleznele, flexați-i genunchii și aduceți-i picioarele cât mai aproape de funduleț, în timp ce cu mâna dreaptă apucați articulațiile mâinilor; ridicați copilul în șezut, după care trageți de mâini în sus. Astfel, copilul se sprijină în tălpi, își întinde corpul și se ridică în picioare. Pentru că bebelușul poate fi tentat să facă și primii pași, începeți prin a-l învăța mersul lateral, cu sprijin de marginea patului, în timp ce-l susțineți de subțiori sau de mâini.